Moneta zostaje rzucona 3 razy. Znajdź prawd. że wyrzucono 3 reszki jeżeli:
- jeżeli za pierwszym razem wyrzucono reszkę
- jeżeli za pierwszym i drugim razem wyrzucono reszkę
- jeżeli wiadomo, że w dwóch rzutach wypadła reszka
Wiem, że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
Jak się liczy \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\)?
Np w podpunkcie pierwszym to będzie wyrzucenie 3 reszek pod warunkiem że wyrzucono reszkę za pierwszym razem... Czyli szukane prawdopodobieństwo iloczynu to prawd. że wyrzuce 3 razy reszkę i reszkę za pierwszym? Nie wiem, nie rozumiem tego... Help!
Rzucamy monetą - prawdopodobieństwo warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rzucamy monetą - prawdopodobieństwo warunkowe
Możesz robić ze wzoru, albo zauważyć, że :
a) masz już reszkę - więc wystarczy policzyć prawdopodobieństwo wypadnięcia dwóch następnych
b) podobnie - wystarczy prawdopodobieństwo trzeciej
c) to trochę dziwne - biorąc dosłownie - jedna reszka (bo masz liczbę pojedynczą) w dwóch to nigdy nie uzyskasz trzech.
a) masz już reszkę - więc wystarczy policzyć prawdopodobieństwo wypadnięcia dwóch następnych
b) podobnie - wystarczy prawdopodobieństwo trzeciej
c) to trochę dziwne - biorąc dosłownie - jedna reszka (bo masz liczbę pojedynczą) w dwóch to nigdy nie uzyskasz trzech.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 kwie 2012, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RjS/KrK
Rzucamy monetą - prawdopodobieństwo warunkowe
Ja zrobiłem to zadanie tak:
A) W pierwszym rzucie wypadła reszka - zdarzenie pewne. Wiec zostają nam już tylko dwa rzuty. czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2} * \frac{1}{2} = \frac{1}{4}}\)
B) Tak samo czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
C) Wiemy, że w dwóch rzutach wypadła reszka, ale nie wiemy w których.
Omega = 4, bo RRO, ROR, ORR, RRR
A a to będzie 1
Wiec P(A) = \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
A) W pierwszym rzucie wypadła reszka - zdarzenie pewne. Wiec zostają nam już tylko dwa rzuty. czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2} * \frac{1}{2} = \frac{1}{4}}\)
B) Tak samo czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
C) Wiemy, że w dwóch rzutach wypadła reszka, ale nie wiemy w których.
Omega = 4, bo RRO, ROR, ORR, RRR
A a to będzie 1
Wiec P(A) = \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)