Witam, mam problem z zadniem z rachunku prawdopodobieństwa, oto treść:
Firma A przeprowadziła sondaż na temat swojego nowego produktu. Do badania wybrano 150 osób. Spośród nich 110 przeczytało reklamę. Pozostała część nie czytała reklamy. W badanej próbce zakupu dokonało 90 osób, przy czym 80 z nich nie czytało reklamy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba nie czytająca reklamy zakupiła produkt? Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba czytająca reklamę zakupiła produkt?
Myślałem, żeby rozrysować drzewko:
150
90 60 // czytało reklamę nie czytało reklamy
80 10 // zakupiło produkt nie zakupiło produktu
Na pierwsze pytanie odpowiedziałbym:
\(\displaystyle{ P( A ) = \frac{9}{15} \cdot \frac{8}{9} = \frac{8}{15}}\)
A na drugie:
\(\displaystyle{ P( B ) = \frac{9}{15} \cdot \frac{1}{9} = \frac{1}{15}}\)
Ale te odpowiedzi coś mi nie wyglądają prawidłowo.
Prawdopodobieństwo warunkowe od Szumlaka
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RJS \ Krk
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe od Szumlaka
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, o 16:56 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo warunkowe od Szumlaka
A - osoba czytała reklamę
B - osoba kupiła produkt
P(B|A) - osoba kupiła produkt przy warunku że przeczytała wcześniej reklamę
\(\displaystyle{ P(B|A) = \frac{P(A \cap B)}{P(A)}}\) <- wzór na prawdop. warunkowe
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{11}{15}}\) // bo 110 osób z 150 przeczytało reklamę
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{8}{15}}\) // bo 80 osób czytało reklamę i kupiło produkt (tak napisał Szumlak, Ty napisałeś odwrotnie :p nie wiem czy specjalnie czy przez przypadek)
\(\displaystyle{ P(B|A) = \frac{8}{15} \cdot \frac{15}{11}= \frac{8}{11}}\)
W drzewku pomyliłeś się w miejscu "czytało-nie czytało"
powinno być 11:4 a nie 9:6
potem od 11 robisz dwie gałązki:\(\displaystyle{ \frac{8}{15}}\) i \(\displaystyle{ \frac{3}{15}}\) // bo 80 z 90 kupujących czytało reklamę a jesteśmy pod 11 czyli tam, gdzie są Ci czytający (3/15 bo 11-8=3)
pod 4 robisz dwie gałązki\(\displaystyle{ \frac{1}{15}}\) i \(\displaystyle{ \frac{3}{15}}\) analogicznie jak wyżej
Tyle że drzewko nie daje od razu odpowiedzi. Ładnie widać jedynie wartości typu \(\displaystyle{ P(A\cap B)}\)...
Odpowiedź na pytanie "Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba nie czytająca reklamy zakupiła produkt?" \(\displaystyle{ P(B|C)=\frac{1}{4}}\)
B - osoba kupiła produkt
P(B|A) - osoba kupiła produkt przy warunku że przeczytała wcześniej reklamę
\(\displaystyle{ P(B|A) = \frac{P(A \cap B)}{P(A)}}\) <- wzór na prawdop. warunkowe
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{11}{15}}\) // bo 110 osób z 150 przeczytało reklamę
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{8}{15}}\) // bo 80 osób czytało reklamę i kupiło produkt (tak napisał Szumlak, Ty napisałeś odwrotnie :p nie wiem czy specjalnie czy przez przypadek)
\(\displaystyle{ P(B|A) = \frac{8}{15} \cdot \frac{15}{11}= \frac{8}{11}}\)
W drzewku pomyliłeś się w miejscu "czytało-nie czytało"
powinno być 11:4 a nie 9:6
potem od 11 robisz dwie gałązki:\(\displaystyle{ \frac{8}{15}}\) i \(\displaystyle{ \frac{3}{15}}\) // bo 80 z 90 kupujących czytało reklamę a jesteśmy pod 11 czyli tam, gdzie są Ci czytający (3/15 bo 11-8=3)
pod 4 robisz dwie gałązki\(\displaystyle{ \frac{1}{15}}\) i \(\displaystyle{ \frac{3}{15}}\) analogicznie jak wyżej
Tyle że drzewko nie daje od razu odpowiedzi. Ładnie widać jedynie wartości typu \(\displaystyle{ P(A\cap B)}\)...
Odpowiedź na pytanie "Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba nie czytająca reklamy zakupiła produkt?" \(\displaystyle{ P(B|C)=\frac{1}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RJS \ Krk
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe od Szumlaka
Ok rozumiem, ale wystarczy, że zmieni się treść zadania i znowu tego nie zrobię ;] urok prawdopodobieństwa ;]
Dzięki za pojaśnienie.
Dzięki za pojaśnienie.