rzucono 3 razy kostką do gry
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
rzucono 3 razy kostką do gry
Rzucono 3 razy symetryczną sześcienna kostką do gry .Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A - na każdej kostce wypadnie inna liczba oczek i nie wypadnie 1 oczko .Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
rzucono 3 razy kostką do gry
\(\displaystyle{ \Omega=216}\)
trzeba podzielić przypadek na dwa zdarzenia ?
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)+P(C)}\)
B-wypadnie na każdej inna liczba oczek
C-nie wypadnie wynik 1(oczko)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=120\\
\overline{\overline{C}}=125\\
P(C \cup B)=P(C)+P(B)-P(C \cap B)}\)
Jak to obliczyć jak nie mam \(\displaystyle{ P(C \cup B)}\) ?
Czy to należało rozbić na 2 zdarzenia?
trzeba podzielić przypadek na dwa zdarzenia ?
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)+P(C)}\)
B-wypadnie na każdej inna liczba oczek
C-nie wypadnie wynik 1(oczko)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=120\\
\overline{\overline{C}}=125\\
P(C \cup B)=P(C)+P(B)-P(C \cap B)}\)
Jak to obliczyć jak nie mam \(\displaystyle{ P(C \cup B)}\) ?
Czy to należało rozbić na 2 zdarzenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
rzucono 3 razy kostką do gry
Raczej \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=216}\), bo sama \(\displaystyle{ \Omega}\) to zbiór a nie liczba.gawli pisze:\(\displaystyle{ \Omega=216}\)
Nie trzeba.gawli pisze: trzeba podzielić przypadek na dwa zdarzenia ?
Napisana równość nie jest poprawna. Zauważ że \(\displaystyle{ A=B\cap C}\).gawli pisze: \(\displaystyle{ P(A)=P(B)+P(C)}\)
B-wypadnie na każdej inna liczba oczek
C-nie wypadnie wynik 1(oczko)
Lepiej policz moc zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) tak samo jak policzyłeś moc \(\displaystyle{ B}\), tylko uwzględniając że nie może wypaść jedynka.
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
rzucono 3 razy kostką do gry
Bardzo dziękuję .
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=60\\
P(A)= \frac{5}{18}}\)
Tzn nie da się rozwiązać tego zadania w "mój" sposób?
Gdyby treść zadania brzmiała "na każdej kostce wypadnie inna liczba oczek LUB nie wypadnie 1 oczko" to konieczne było by dzielenie na 2 zdarzenia?
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=60\\
P(A)= \frac{5}{18}}\)
Tzn nie da się rozwiązać tego zadania w "mój" sposób?
Gdyby treść zadania brzmiała "na każdej kostce wypadnie inna liczba oczek LUB nie wypadnie 1 oczko" to konieczne było by dzielenie na 2 zdarzenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
rzucono 3 razy kostką do gry
Bardzo dobrze.gawli pisze: \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=60\\
P(A)= \frac{5}{18}}\)
Może jakoś się da, ale na pewno jest to trudniejsze.gawli pisze: Tzn nie da się rozwiązać tego zadania w "mój" sposób?
Wtedy to byłby najlepszy sposób.gawli pisze: Gdyby treść zadania brzmiała "na każdej kostce wypadnie inna liczba oczek LUB nie wypadnie 1 oczko" to konieczne było by dzielenie na 2 zdarzenia?