suma i iloczych wylosowanych liczb są parzyste

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
skymaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 1 lut 2009, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

suma i iloczych wylosowanych liczb są parzyste

Post autor: skymaster »

Witam, mam takie zadanko z A.Kiełbasy:

Ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6,7 \right\}}\) losujemy trzy razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:

A - suma wylosowanych liczb jest parzysta
B - iloczyn wylosowanych liczb jest parzysty

Liczę więc omegę: \(\displaystyle{ {7 \choose 3}}\) (pomijam tym samym permutacje typu 3,5,6 i 6,5,3)
omega = 35

później Licze p-stwo A:
sprzyjające wg mnie :
n-nieparzyste
p-parzyste

nieparzystych - 4
parzystych - 3

suma jest parzysta dla n+n+p, lub p+p+p więc

\(\displaystyle{ A = {3 \choose 3} + {4 \choose 2} \cdot {3 \choose 1} = 19}\)

więc \(\displaystyle{ P(A) = \frac{19}{35}}\) , a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{9}{35}}\). Co robie źle?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

suma i iloczych wylosowanych liczb są parzyste

Post autor: mat_61 »

Nic. Odpowiedź w książce jest błędna.
ODPOWIEDZ