zbieżność ciągu zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
repoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 maja 2010, o 13:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

zbieżność ciągu zmiennych losowych

Post autor: repoka »

Witam, potrzebuję pomocy przy zadaniu: Niech \(\displaystyle{ {X_n}}\) będzie ciągiem losowym, takim że :
\(\displaystyle{ P(X_n=-n)=1, n=1,2,...}\).
Wykazać, że ciąg taki nie jest zbieżny w żadnym sensie (tzn. ani średniokwadratowo, ani prawie na pewno, ani według prawdopodobieństwa).
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

zbieżność ciągu zmiennych losowych

Post autor: Spektralny »

Ciąg ten jest nieograniczony prawie na pewno.
ODPOWIEDZ