Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2012, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilga
- Podziękował: 1 raz
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
a) na przynajmniej jednej kostce wypadnie liczba oczek większa niż dwa
b) na co najwyżej jednej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy
a) na przynajmniej jednej kostce wypadnie liczba oczek większa niż dwa
b) na co najwyżej jednej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
Wskazówka:
a) skorzystaj z p-stwa zdarzenia przeciwnego: A': na żadnej kostce nie wypadnie liczba oczek większa niż dwa
b) tutaj dodaj p-stwa dla przypadków gdy na żadnej lub na jednej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy
a) skorzystaj z p-stwa zdarzenia przeciwnego: A': na żadnej kostce nie wypadnie liczba oczek większa niż dwa
b) tutaj dodaj p-stwa dla przypadków gdy na żadnej lub na jednej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2012, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilga
- Podziękował: 1 raz
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
No właśnie a) w ten sposób zrobiłem tylko myślałem że może jakiś inny sposób jest... dzięki
jednak tego b) nie bardzo mogę ogarnąć...
nie zdąrzyliśmy w szkole zrobić prawdopodobieństwa także sam próbuje to ogarnąć i nie jest zbyt łatwo
jednak tego b) nie bardzo mogę ogarnąć...
nie zdąrzyliśmy w szkole zrobić prawdopodobieństwa także sam próbuje to ogarnąć i nie jest zbyt łatwo
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
a) można inaczej ale tak jest najprościej. Możesz np. zsumować p-stwo dla trzech przypadków:
1) tylko na jednej kostce wypadnie liczba oczek większa niż dwa
2) tylko na dwóch kostkach wypadnie liczba oczek większa niż dwa
3) na trzech kostkach wypadnie liczba oczek większa niż dwa
b) co najwyżej x oznacza x lub mniej niż x
W zadaniu masz: na co najwyżej jednej kostce co oznacza na żadnej lub na jednej.
Oblicz więc osobno p-stwa takich zdarzeń i ich sumę:
B1: na żadnej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy (co bardziej po polsku można napisać tak: na wszystkich kostkach wypadnie liczba większa niż 2)
B2: na dokładnie jednej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy
1) tylko na jednej kostce wypadnie liczba oczek większa niż dwa
2) tylko na dwóch kostkach wypadnie liczba oczek większa niż dwa
3) na trzech kostkach wypadnie liczba oczek większa niż dwa
b) co najwyżej x oznacza x lub mniej niż x
W zadaniu masz: na co najwyżej jednej kostce co oznacza na żadnej lub na jednej.
Oblicz więc osobno p-stwa takich zdarzeń i ich sumę:
B1: na żadnej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy (co bardziej po polsku można napisać tak: na wszystkich kostkach wypadnie liczba większa niż 2)
B2: na dokładnie jednej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2012, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilga
- Podziękował: 1 raz
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
czyli B1 to będzie : \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\) do \(\displaystyle{ 3}\) ? sory ale nie moge ogarnąć latex jeszcze....
B2 jeszcze bardzo jeszcze wiem chyba
B2 jeszcze bardzo jeszcze wiem chyba
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, o 17:44 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ułamki w LaTeX-u mają postać: \frac{licznik}{mianownik} .
Powód: Ułamki w LaTeX-u mają postać: \frac{licznik}{mianownik} .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
Nie rozumiem co masz na myśli (ani Twojego zapisu) a "ogarnięcie" LATEX-u jest konieczne dla bytności na tym forum.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2012, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilga
- Podziękował: 1 raz
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
a mógłbyś to po swojemu rozpisać i obliczyć... ? może pomogłoby mi to w zrozumieniu...
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
A co u Ciebie znaczy taki zapis:
\(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\) do \(\displaystyle{ 3}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\) do \(\displaystyle{ 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
Czyli:
\(\displaystyle{ P(B1)= \left( \frac{4}{6}\right) ^3}\)
i to jest OK.
\(\displaystyle{ P(B1)= \left( \frac{4}{6}\right) ^3}\)
i to jest OK.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2012, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilga
- Podziękował: 1 raz
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
no tak... ale B2 nie bardzo wiem jak zrobić...
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
B2: na dokładnie jednej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy
Oznacza to, że na jednej z kostek (obojętnie której) może wypaść jedno lub dwa oczka a na pozostałych dwóch kostkach trzy, cztery, pięć lub sześć oczek.
Ile jest takich możliwości?
Oznacza to, że na jednej z kostek (obojętnie której) może wypaść jedno lub dwa oczka a na pozostałych dwóch kostkach trzy, cztery, pięć lub sześć oczek.
Ile jest takich możliwości?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2012, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilga
- Podziękował: 1 raz
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
Niestety brak praktyki w takich zadaniach nie pomaga mi ich rozwiązać... dzięki za pomoc... może nauczyciel mi to jakoś wytłumaczy żebym mógł podobne zadania zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
No to dla zachęty.
Na początek mamy 3 możliwości wyboru kostki na której wypadnie jedno lub dwa oczka. Na tej kostce mamy 2 możliwości: jedno lub dwa oczka, na każdej z pozostałych dwóch kostek mamy po 4 możliwości: trzy, cztery, pięć lub sześć oczek. Korzystając z twierdzenia o mnożeniu (tzw. zasady iloczynów) wszystkich możliwych wyników jest:
\(\displaystyle{ |B2|=3 \cdot 2 \cdot 4 \cdot 4}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ |\Omega|=6^3}\) to:
\(\displaystyle{ P(B2)= \frac{3 \cdot 2 \cdot 4 \cdot 4}{6^3}}\)
Na początek mamy 3 możliwości wyboru kostki na której wypadnie jedno lub dwa oczka. Na tej kostce mamy 2 możliwości: jedno lub dwa oczka, na każdej z pozostałych dwóch kostek mamy po 4 możliwości: trzy, cztery, pięć lub sześć oczek. Korzystając z twierdzenia o mnożeniu (tzw. zasady iloczynów) wszystkich możliwych wyników jest:
\(\displaystyle{ |B2|=3 \cdot 2 \cdot 4 \cdot 4}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ |\Omega|=6^3}\) to:
\(\displaystyle{ P(B2)= \frac{3 \cdot 2 \cdot 4 \cdot 4}{6^3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 kwie 2012, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilga
- Podziękował: 1 raz
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry.
to wszystko dobrze myślałem tylko że nie uwzględniłem że mamy 3 możliwości wyboru kostki... no i teraz wychodzi... dzięki wielkie
a tak poza zadanie... za każdym razem z tego typu zadaniem (podpunktem) trzeba uwzględniać to że mamy do wyboru 3 kostki?
a tak poza zadanie... za każdym razem z tego typu zadaniem (podpunktem) trzeba uwzględniać to że mamy do wyboru 3 kostki?