Dwukrotny rzut kostką do gry

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Reebook92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 lut 2012, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Dwukrotny rzut kostką do gry

Post autor: Reebook92 »

Mam pytanie, ponieważ to zrobiłem a w internecie sprawdziłem odpowiedź na innym forum i jest inna
Rzucamy dwa razy kostką do gry: a) oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn otrzymanych oczek jest podzielny przez 3 lub przez 5.

\(\displaystyle{ OMEGA=36}\)

A= (1;3),(1;5),(1;6),(2;3),(2;5),(2;6),(3;1),(3;2),(3;3),(3;4),(3;5),(3;6),(4;3),(4;5),(4;6),(5;1),(5;2),(5;3),(5;4),(5;5),(5;6),(6;1),(6;2),(6;3),(6;4),(6;5),(6;6)

\(\displaystyle{ IAI=27}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{27}{36}}\)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, o 13:54 przez Reebook92, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dwukrotny rzut kostką do gry

Post autor: piasek101 »

Masz ok.

[edit]Może przyjęli, że podzielność przez 3 i 5 nie jest dobra.
ODPOWIEDZ