Funkcja różnowartościowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

Funkcja różnowartościowa

Post autor: opti »

Dany jest zbiór funkcji \(\displaystyle{ f:{1,2,3} => {1,2,3,4,5}}\). Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana funkcja będzie różnowartościowa.

W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ P(A) = \frac{12}{25}}\)

Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Ja to widzę tak: moc omega, czyli wszystkie zdarzenia, to: \(\displaystyle{ 5 \cdot 5 \cdot}\), natomiast moc A to chyba \(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 4}\) (czyli jak mamy 1, to możemy oprócz niej wybrać 4 inne wartości, jak 2 - to też 4 inne wartości, etc.).

Czy mój sposób myślenia jest dobry?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Funkcja różnowartościowa

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ P(A) =\frac{V_{5}^{3}}{W_{5}^{3}}=\frac{5\cdot 4\cdot 3}{5^{3}}}\)
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

Funkcja różnowartościowa

Post autor: opti »

Ale możesz mi wytłumaczyć czemu ma być w liczniku wariacja bez powtórzeń? Skoro mamy taki argument jak 2, to możemy dać do niego 4 wartości - wszystkie prócz właśnie 2...
Krzysztof44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 14 cze 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Funkcja różnowartościowa

Post autor: Krzysztof44 »

opti, najpierw się dowiedz, co to znaczy, że funkcja jest różnowartościowa.
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

Funkcja różnowartościowa

Post autor: opti »

Funkcja różnowartościowa - dana wartość pojawia się tylko raz. Tylko nie wiem nadal, czemu akurat tu ma być tak, a nie jak ja mówię...
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Funkcja różnowartościowa

Post autor: norwimaj »

opti pisze:Tylko nie wiem nadal, czemu akurat tu ma być tak, a nie jak ja mówię...
Pytanie kontrolne: czy Twoim zdaniem funkcja \(\displaystyle{ f(1)=4, f(2) = 1, f(3)=4}\) jest różnowartościowa?
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

Funkcja różnowartościowa

Post autor: opti »

Teraz nie jest - mamy 2 razy taką samą wartość (dla 1 i 3)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Funkcja różnowartościowa

Post autor: norwimaj »

Dobrze teraz napisałeś. Ale w takim razie nie rozumiem tego, co napisałeś wcześniej.
opti pisze: Skoro mamy taki argument jak 2, to możemy dać do niego 4 wartości - wszystkie prócz właśnie 2...
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

Funkcja różnowartościowa

Post autor: opti »

To chyba jednak kwestia tego, że nie do końca rozumiem zapis. Otóż jak mamy funkcję

\(\displaystyle{ f:{1,2,3} => {1,2,3,4,5}}\)

To dla 1 mogę wybrać 5, dla 2 - tylko 4, i dla trójki - pozostałe 3 wartości?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Funkcja różnowartościowa

Post autor: norwimaj »

Tak, bo dla każdego argumentu można wybrać dowolną wartość z wyjątkiem już wybranych.
ODPOWIEDZ