rozkład Erlange udowadnianie
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
rozkład Erlange udowadnianie
Dostałem takie zadanie i nie wiem za bardzo jak to ruszyć i od czego tu wogóle zacząć, był bym wdzięczny za jakieś naprowadzenie:
Niech \(\displaystyle{ X_1,X_2,...,X_n}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o jednakowych rozkładach wykładnicznych z parametrem \(\displaystyle{ \Lambda>0}\). wykaż, że zmienna losowa \(\displaystyle{ Z_n=X_1+X_2+...+X_n}\) dla n>1 ma rozkład o gęstości
\(\displaystyle{ f_n(x)= \frac{\Lambda^n}{(n-1)!}x^{n-1}e^{-\Lambda x}}\) zwany rozkładme Erlange.
Niech \(\displaystyle{ X_1,X_2,...,X_n}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o jednakowych rozkładach wykładnicznych z parametrem \(\displaystyle{ \Lambda>0}\). wykaż, że zmienna losowa \(\displaystyle{ Z_n=X_1+X_2+...+X_n}\) dla n>1 ma rozkład o gęstości
\(\displaystyle{ f_n(x)= \frac{\Lambda^n}{(n-1)!}x^{n-1}e^{-\Lambda x}}\) zwany rozkładme Erlange.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
rozkład Erlange udowadnianie
Możesz np. skorzystać z funkcji charakterystycznej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_charakterystyczna_(teoria_prawdopodobie%C5%84stwa)#Niezale.C5.BCne_zmienne_losowe
rozkład Erlange udowadnianie
A nie trzeba tutaj zadnej calki liczyc sie okazuje. To z czego mozesz korzystac?-- 19 kwietnia 2012, 19:46 --A nie trzeba tutaj zadnej calki liczyc sie okazuje. To z czego mozesz korzystac?
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
rozkład Erlange udowadnianie
nie mam pojęcia, funkcje charakterystyczne mamy mieć na wykładzie za tydzień, przynajmniej tak napisali na stronie naszego wydziału ostatnio mieliśmy np taki wzór
\(\displaystyle{ g(z)=(f_X\ast f_Y)(z)=\int_{-\infty}^\infty f_X (z-y) f_Y(y)dy}\)
ale to jest dla rozkładu sumy dwóch funkcji, a tu mamy ich nieskończenie wiele i nie wiem czy da sie to jakoś wykorzystać
\(\displaystyle{ g(z)=(f_X\ast f_Y)(z)=\int_{-\infty}^\infty f_X (z-y) f_Y(y)dy}\)
ale to jest dla rozkładu sumy dwóch funkcji, a tu mamy ich nieskończenie wiele i nie wiem czy da sie to jakoś wykorzystać
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
rozkład Erlange udowadnianie
To znaczy mam udowodnić, że \(\displaystyle{ f_{n+1}(x)=f_n(x) \cdot f_1(x)}\)? Bo jeśli tak to wychodzi, tylko nie wiem czy o to chodzi.