Zmienna losowa ma rozkład lognormalny, gdy zmienna lnX ma rozkład normalny z parametrami m i \(\displaystyle{ \sigma ^{2}}\).
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w jaki sposób obliczyć gęstość zmiennej lognormalnej?
Rozkład lognormalny i jego gęstość
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rozkład lognormalny i jego gęstość
\(\displaystyle{ X \sim N(m, \sigma^2),}\)
\(\displaystyle{ Y = e^{X},}\)
\(\displaystyle{ y = e^{x}>0,}\)
\(\displaystyle{ x = ln(y),}\)
\(\displaystyle{ x' = \frac{1}{y},}\)
\(\displaystyle{ f_{Y}(y) = \frac{1}{\sigma y \sqrt{2 \pi } }exp\left[ - \frac{(ln(y)-\mi)^2}{2\sigma^2} \right]I_{(0, \infty)}(y).}\)
\(\displaystyle{ Y = e^{X},}\)
\(\displaystyle{ y = e^{x}>0,}\)
\(\displaystyle{ x = ln(y),}\)
\(\displaystyle{ x' = \frac{1}{y},}\)
\(\displaystyle{ f_{Y}(y) = \frac{1}{\sigma y \sqrt{2 \pi } }exp\left[ - \frac{(ln(y)-\mi)^2}{2\sigma^2} \right]I_{(0, \infty)}(y).}\)