Ocenia się, się 60% kierowców ostrzega światłami innych prowadzących pojazdy o kontrolach
prędkości. Załóżmy, że obok policjantów z radarem przejechało 46 samochodów. Proszę podać
podstawowe charakterystyki rozkładu zmiennej losowej: liczba osób sygnalizujących światłami
kontrolę drogową.
a) Ile samochodów musi przejechać koło radaru, aby jadący z naprzeciwka z
prawdopodobieństwem nie mniejszym od 0,75 został ostrzeżony o kontroli.?
Zadanie rozumiem, jednak nie wiem jak zabrać się za podpunkt a)? Byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie.
Problem z wyliczeniem prrawdopodobieństwa
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Problem z wyliczeniem prrawdopodobieństwa
a) Prawdopodobieństwo, że przejedzie \(\displaystyle{ n}\) samochodów i żaden go nie ostrzeże jest równe \(\displaystyle{ 0,4^n}\). Zatem z warunków zadania:
\(\displaystyle{ 0,4^n \le 0,25 \\
\Rightarrow n \ge 2}\)
\(\displaystyle{ 0,4^n \le 0,25 \\
\Rightarrow n \ge 2}\)