Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Ze zbiory \(\displaystyle{ {1,2,3,4,5,6,7}}\) losujemy trzy razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
a) A- suma wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą,
b) B- iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą.
Zadanie rozwiązałam w poniższy sposób, niestety nie wiem dlaczego mój wynik nie zgadza się z odpowiedzią.
\(\displaystyle{ \Omega=7 \cdot 6 \cdot 5=210}\)
\(\displaystyle{ A=3 \cdot 2 \cdot 1+4 \cdot 3 \cdot 3=42}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{5}}\)
a) A- suma wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą,
b) B- iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą.
Zadanie rozwiązałam w poniższy sposób, niestety nie wiem dlaczego mój wynik nie zgadza się z odpowiedzią.
\(\displaystyle{ \Omega=7 \cdot 6 \cdot 5=210}\)
\(\displaystyle{ A=3 \cdot 2 \cdot 1+4 \cdot 3 \cdot 3=42}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{5}}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, o 23:48 przez pini, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
A możesz wyjaśnić te kolejne iloczynu dla \(\displaystyle{ |A|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Ja rozumiem to zadanie tak: Mamy dwie możliwości. Uzyskamy sumę wylosowanych liczb jeżeli 1) wszystkie liczby będą parzyste (możemy wylosować za pierwszym razem 3, za drugim 2, za 3 1) lub 2) dwie będą nieparzyste jedna parzysta (mamy \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 3}\) takich możliwości) wszysto sumujemy \(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot 1+4 \cdot 3 \cdot 3}\).
Podpunktu B jeszcze nie robiłam, ponieważ zrobiłabym go analogicznie jak A, jeśli pierwszy podpunkt jest źle to znaczy, że drugi też będzie.
Podpunktu B jeszcze nie robiłam, ponieważ zrobiłabym go analogicznie jak A, jeśli pierwszy podpunkt jest źle to znaczy, że drugi też będzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Po pierwsze:
\(\displaystyle{ 7 \cdot 6 \cdot 5 \neq 120}\) (ale myślę, że to błąd przy pisaniu)
Po drugie:
Jeżeli uwzględniasz kolejność wylosowanych liczb i wśród wylosowanych mają być dwie nieparzyste i jedna parzysta, to mogą one być w różnej kolejności tzn.:
nieparzysta - nieparzysta - parzysta
nieparzysta - parzysta - nieparzysta
parzysta - nieparzysta - nieparzysta
\(\displaystyle{ 7 \cdot 6 \cdot 5 \neq 120}\) (ale myślę, że to błąd przy pisaniu)
Po drugie:
Jeżeli uwzględniasz kolejność wylosowanych liczb i wśród wylosowanych mają być dwie nieparzyste i jedna parzysta, to mogą one być w różnej kolejności tzn.:
nieparzysta - nieparzysta - parzysta
nieparzysta - parzysta - nieparzysta
parzysta - nieparzysta - nieparzysta
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Nie.
Mnożysz to razy \(\displaystyle{ 3}\), bo dwie liczby nieparzyste mają już uwzględnioną kolejność. Natomiast liczba parzysta może być na początku, w środku lub na końcu.
Mnożysz to razy \(\displaystyle{ 3}\), bo dwie liczby nieparzyste mają już uwzględnioną kolejność. Natomiast liczba parzysta może być na początku, w środku lub na końcu.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
3 liczby mogą ustawić się na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów, ale wtedy prawdopodobieństwo jest niemożliwe.
Wiem. Bo liczby parzysta i nieparzyste mogą ustawić się na \(\displaystyle{ \frac{3!}{2!}}\) sposobów. Czy mam rację?
Dzięki.mat_61 pisze:Nie.
Mnożysz to razy \(\displaystyle{ 3}\), bo dwie liczby nieparzyste mają już uwzględnioną kolejność. Natomiast liczba parzysta może być na początku, w środku lub na końcu.
Wiem. Bo liczby parzysta i nieparzyste mogą ustawić się na \(\displaystyle{ \frac{3!}{2!}}\) sposobów. Czy mam rację?
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, o 00:02 przez pini, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Trzy liczby możesz ustawić na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów ale w Twoim sposobie liczenia dwie liczby nieparzyste mają już uwzględnioną kolejność bo np. wylosowanie liczb 1-5 oraz 5-1 liczysz jako różne. Musisz więc uwzględnić tylko położenie liczby parzystej która może być w jednym z trzech miejsc.
Czyli to co policzyłaś:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 3=36}\)
musisz pomnożyć przez 3, czyli będzie:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 3=108}\)
możesz natomiast policzyć w ten sposób:
Wybierasz dwie liczby nieparzyste z czterech (kombinacje):
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} =6}\)
i jedną liczbę parzystą:
\(\displaystyle{ {3 \choose 1}}\)
czyli masz:
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {3 \choose 1}=18}\)
zestawów różnych liczb, które możesz ustawić na 3! sposobów:
\(\displaystyle{ 3! \cdot 18=108}\)
Czyli to co policzyłaś:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 3=36}\)
musisz pomnożyć przez 3, czyli będzie:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 3=108}\)
możesz natomiast policzyć w ten sposób:
Wybierasz dwie liczby nieparzyste z czterech (kombinacje):
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} =6}\)
i jedną liczbę parzystą:
\(\displaystyle{ {3 \choose 1}}\)
czyli masz:
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {3 \choose 1}=18}\)
zestawów różnych liczb, które możesz ustawić na 3! sposobów:
\(\displaystyle{ 3! \cdot 18=108}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 15 kwie 2012, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów
- Pomógł: 15 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Z własności dodawania otrzymujemy:
\(\displaystyle{ n_{1}+n_{2}+p_{1}=p_{2}}\)
\(\displaystyle{ p_{1}+p_{2}+p_{3}=p_{4}}\)
gdzie \(\displaystyle{ p_{k}}\) to liczba parzysta, natomiast \(\displaystyle{ n_{k}}\) - nieparzysta. Ponieważ dodawanie jest przemienne możemy skorzystać z kombinacji bez powtórzeń.
\(\displaystyle{ \Omega}\) - wszystkie 3-wyrazowe kombinacje bez powtórzeń zbioru 7 elementowego
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right|=C_{7}^{3}= {7 \choose 3} = 35}\)
1. Wszystkich kombinacji 3 wyrazowych, gdzie wszystkie 3 elementy będą liczbami parzystymi jest: \(\displaystyle{ C_{3}^{3}}\) wynika to z tego, że w zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6,7\right\}}\) są 3 liczby parzyste.
2. Wszystkich kombinacji 3 wyrazowych, gdzie 2 elementy będą liczbami nieparzystymi, a 1 element liczbą parzystą jest: \(\displaystyle{ C_{2}^{4}C_{1}^{3}}\) ponieważ w zbiorze są 4 liczby nieparzyste i 3 liczby parzyste.
1. przypadek i 2. przypadek to zdarzenia rozłączne (nie mogą zajść jednocześnie), zatem wyniki z podpunktu 1. i 2. dodajemy zgodnie z regułą dodawania:
\(\displaystyle{ \left| A \right| = C_{3}^{3}+C_{2}^{4}C_{1}^{3}=1+18=19}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\left| A\right| }{\left| \Omega \right| }=\frac{19}{35}}\)
\(\displaystyle{ n_{1}+n_{2}+p_{1}=p_{2}}\)
\(\displaystyle{ p_{1}+p_{2}+p_{3}=p_{4}}\)
gdzie \(\displaystyle{ p_{k}}\) to liczba parzysta, natomiast \(\displaystyle{ n_{k}}\) - nieparzysta. Ponieważ dodawanie jest przemienne możemy skorzystać z kombinacji bez powtórzeń.
\(\displaystyle{ \Omega}\) - wszystkie 3-wyrazowe kombinacje bez powtórzeń zbioru 7 elementowego
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right|=C_{7}^{3}= {7 \choose 3} = 35}\)
1. Wszystkich kombinacji 3 wyrazowych, gdzie wszystkie 3 elementy będą liczbami parzystymi jest: \(\displaystyle{ C_{3}^{3}}\) wynika to z tego, że w zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6,7\right\}}\) są 3 liczby parzyste.
2. Wszystkich kombinacji 3 wyrazowych, gdzie 2 elementy będą liczbami nieparzystymi, a 1 element liczbą parzystą jest: \(\displaystyle{ C_{2}^{4}C_{1}^{3}}\) ponieważ w zbiorze są 4 liczby nieparzyste i 3 liczby parzyste.
1. przypadek i 2. przypadek to zdarzenia rozłączne (nie mogą zajść jednocześnie), zatem wyniki z podpunktu 1. i 2. dodajemy zgodnie z regułą dodawania:
\(\displaystyle{ \left| A \right| = C_{3}^{3}+C_{2}^{4}C_{1}^{3}=1+18=19}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\left| A\right| }{\left| \Omega \right| }=\frac{19}{35}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
pini, oczywiście tak jak napisałaś możesz ustawienia liczb nieparzystych i parzystych potraktować jako permutacje z powtórzeniami, czyli możliwych ustawień będzie \(\displaystyle{ \frac{3!}{2!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Dzięki mat_61
W sumie omegi nie powinnam liczyć kombinacjami, bo ważna w tym przypadku jest kolejność.
Tylko zastanawiam się jak wtedy będzie z omegą (bo z tego co wiem to chyba nie można liczyć omegi innym sposobem niż zdarzenie A- jeśli się mylę, popraw mnie)mat_61 pisze: możesz natomiast policzyć w ten sposób:
Wybierasz dwie liczby nieparzyste z czterech (kombinacje):
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} =6}\)
i jedną liczbę parzystą:
\(\displaystyle{ {3 \choose 1}}\)
czyli masz:
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {3 \choose 1}=18}\)
zestawów różnych liczb, które możesz ustawić na 3! sposobów:
\(\displaystyle{ 3! \cdot 18=108}\)
W sumie omegi nie powinnam liczyć kombinacjami, bo ważna w tym przypadku jest kolejność.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
1.
\(\displaystyle{ |\Omega|=...}\) masz policzoną dobrze. W podanym przeze mnie rozwiązaniu jest przyjęte przez Ciebie założenia, że uwzględniamy kolejność wylosowanych liczb.
2.
Zauważ, że kolejność wylosowanych elementów można uwzględnić licząc moc zbioru zarówno jako wariacje bez powtórzeń (tak jak zrobiłaś licząc moc \(\displaystyle{ |\Omega|=...}\)) jak i wybierając elementy (kombinacje) a następnie je porządkując (tak jak w powyższej mojej propozycji)
3.
Warto zapamiętać, że:
\(\displaystyle{ \mbox{wariacje bez powtórzeń} \ = \ \mbox{kombinacje bez powtórzeń} \ \cdot \ \mbox{permutacje}}\)
\(\displaystyle{ |\Omega|=...}\) masz policzoną dobrze. W podanym przeze mnie rozwiązaniu jest przyjęte przez Ciebie założenia, że uwzględniamy kolejność wylosowanych liczb.
2.
Zauważ, że kolejność wylosowanych elementów można uwzględnić licząc moc zbioru zarówno jako wariacje bez powtórzeń (tak jak zrobiłaś licząc moc \(\displaystyle{ |\Omega|=...}\)) jak i wybierając elementy (kombinacje) a następnie je porządkując (tak jak w powyższej mojej propozycji)
3.
Warto zapamiętać, że:
\(\displaystyle{ \mbox{wariacje bez powtórzeń} \ = \ \mbox{kombinacje bez powtórzeń} \ \cdot \ \mbox{permutacje}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Jeszcze raz wielkie dzięki mat_61
Tak się jeszcze zastanawiam. Moim zdaniem w jednym przykładzie nie mogę liczyć omegi i mocy zdarzenia dwoma różnymi sposobami- jeśli się mylę proszę, popraw mnie.
Rozumiem.mat_61 pisze: 2.
Zauważ, że kolejność wylosowanych elementów możesz uwzględnić licząc moc zbioru zarówno jako wariacje bez powtórzeń (tak jak zrobiłaś licząc moc \(\displaystyle{ |\Omega|=...}\)) jak i wybierając elementy (kombinacje) a następnie je porządkując (tak jak w powyższej mojej propozycji)
Tutaj się gubię. Jak mam rozumieć "\(\displaystyle{ kombinacje \cdot permutacje}\)"? Czy mogłabym prosić o jakiś przykład.mat_61 pisze: 3.
\(\displaystyle{ \mbox{wariacje bez powtórzeń} \ = \ \mbox{kombinacje bez powtórzeń} \ \cdot \ \mbox{permutacje}}\)
Tak się jeszcze zastanawiam. Moim zdaniem w jednym przykładzie nie mogę liczyć omegi i mocy zdarzenia dwoma różnymi sposobami- jeśli się mylę proszę, popraw mnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Oczywiście, że moce zdarzeń można liczyć różnymi sposobami oby tylko odpowiadały one przyjętym założeniom (no i były poprawne).
Pooglądaj na forum rozwiązania różnych zadań z p-stwa, w szczególności tych bardzie złożonych, to zobaczysz, że moce zbiorów będą liczone w różny sposób (często są to połączenia różnych elementów kombinatoryki, wykorzystanie twierdzenia o mnożeniu itd.)
Jeżeli chodzi o to:
\(\displaystyle{ \mbox{wariacje bez powtórzeń} \ = \ \mbox{kombinacje bez powtórzeń} \ \cdot \ \mbox{permutacje}}\)
to masz to rozumieć dokładnie tak jak masz napisane, czyli:
\(\displaystyle{ V^{k}_{n}=C^{k}_{n} \cdot P(k)}\) ponieważ:
\(\displaystyle{ C^{k}_{n} \cdot P(k)= {n \choose k} \cdot k!= \frac{n!}{k! \cdot (n-k)!} \cdot k!= \frac{n!}{(n-k)!}=V^{k}_{n}}\)
Ale powinnaś to także zrozumieć. Jeżeli masz kombinację bez powtórzeń to np. przy losowaniu trzech elementów możesz wylosować takie \(\displaystyle{ \left\{ A;B;C\right\}}\). Jeżeli chciałabyś następnie uwzględnić kolejność tych elementów, to możesz je uporządkować na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów (permutacje). Ale przecież jak od razu przy losowaniu uwzględniasz kolejność to będą to wariacje bez powtórzeń.
Pooglądaj na forum rozwiązania różnych zadań z p-stwa, w szczególności tych bardzie złożonych, to zobaczysz, że moce zbiorów będą liczone w różny sposób (często są to połączenia różnych elementów kombinatoryki, wykorzystanie twierdzenia o mnożeniu itd.)
Jeżeli chodzi o to:
\(\displaystyle{ \mbox{wariacje bez powtórzeń} \ = \ \mbox{kombinacje bez powtórzeń} \ \cdot \ \mbox{permutacje}}\)
to masz to rozumieć dokładnie tak jak masz napisane, czyli:
\(\displaystyle{ V^{k}_{n}=C^{k}_{n} \cdot P(k)}\) ponieważ:
\(\displaystyle{ C^{k}_{n} \cdot P(k)= {n \choose k} \cdot k!= \frac{n!}{k! \cdot (n-k)!} \cdot k!= \frac{n!}{(n-k)!}=V^{k}_{n}}\)
Ale powinnaś to także zrozumieć. Jeżeli masz kombinację bez powtórzeń to np. przy losowaniu trzech elementów możesz wylosować takie \(\displaystyle{ \left\{ A;B;C\right\}}\). Jeżeli chciałabyś następnie uwzględnić kolejność tych elementów, to możesz je uporządkować na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów (permutacje). Ale przecież jak od razu przy losowaniu uwzględniasz kolejność to będą to wariacje bez powtórzeń.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, o 00:41 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
W tym samym przykładzie nie mogę liczyć równocześnie np. omegi kombinacjami, a mocy zdarzenia wariacjami bez powtórzeń, mogę liczyć to i to tylko tym samym sposobem?
Chodzi mi o to, że zawsze muszę zdecydować się na jeden sposób. Jeśli omegę chcę (ponieważ w tym przypadku mam taką możliwość) obliczyć kombinacjami to moc zdarzenia elementarnego muszę policzyć tym samym sposobem- kombinacjami.
Chodzi mi o to, że zawsze muszę zdecydować się na jeden sposób. Jeśli omegę chcę (ponieważ w tym przypadku mam taką możliwość) obliczyć kombinacjami to moc zdarzenia elementarnego muszę policzyć tym samym sposobem- kombinacjami.