schemat Bernoulliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

schemat Bernoulliego

Post autor: prawyakapit »

Prawdopodobieństwo celnego pojedyńczego strzału wynosi 0,25. Obliczyć prawdopodobieństwo, że w co najwyżej trzech strzałac cel zostanie trafiony dwa razy.

Zatem wydaje mi się, że będzie to suma prawdopodobieństw taka że cel zostanie trafiony 2 razy w 2 strzałach lub 2 razy w 3 strzałach.
zatem:
\(\displaystyle{ P(S_{2}=2 \cup S_{3}=2)}\) i dalej ze wzoru Bernoulliego.
jednak wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{13}{64}}\) a powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{5}{32}}\).
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

schemat Bernoulliego

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ P(X=2)+P(X=3)={3\choose 3} \cdot 0,25^3+{3\choose 2} \cdot 0,25^2 \cdot 0,75=\frac{5}{32}}\)
ODPOWIEDZ