18 kul w 3 kolorach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
banel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 23 lis 2009, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

18 kul w 3 kolorach

Post autor: banel »

witam,
mam takie zadanie:

W pudelku mamy 18 kul w 3 kolorach: białe, czarne i niebieskie w stosunku 2:3:4. Losujemy bez zwracania 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul czarnych.

pytanie czy prawidłowym zapisem jest wariacja bez powtórzeń
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{V_{6}^2}{V_{18}^2}}\)
czy też kombinacja
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{\left| A \right| }{\left| \Omega \right| } = \frac{{6 \choose 2}*{12 \choose 0} } {{18\choose 2}}}\)

czy nie ma to znaczenia, bo wynik wychodzi taki sam \(\displaystyle{ \frac{5}{51}}\)
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

18 kul w 3 kolorach

Post autor: prawyakapit »

według mnie wynik to \(\displaystyle{ \frac{1}{12}}\)

rozrysuj sobie to na drzewku i za jego pomocą możesz to policzyć przez prawdopodobienstwo całkowite.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

18 kul w 3 kolorach

Post autor: scyth »

Jak dla mnie to najprostsze rozwiązania są najlepsze:
\(\displaystyle{ \frac{6}{18} \cdot \frac{5}{17} = \frac{5}{51}}\)
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

18 kul w 3 kolorach

Post autor: prawyakapit »

przepraszam cofam moją odpowiedź, nie doczytałam zadania, wydaje mi się że twoje rozwiązanie jes tdobre
Lothmel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 1 lut 2012, o 20:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: StW/Kr
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 11 razy

18 kul w 3 kolorach

Post autor: Lothmel »

Nie, nie jest prawidłowo, z zadania wyraźnie wynika, że to są kombinacje. Jednak na maturze ta odpowiedź byłaby uznana za poprawną.
Dlaczego mimo niepoprawnej metody wychodzi prawidłowy wynik? Rozpisz sobie to zadanie na kombinacjach i na wariacjach. Różnica między niemi będzie taka, że w kombinacjach będzie jeszcze w mianowniku omegi i A jeszcze 2!, które się później skróci.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

18 kul w 3 kolorach

Post autor: norwimaj »

Lothmel pisze:Nie, nie jest prawidłowo, z zadania wyraźnie wynika, że to są kombinacje.
Nieprawda. Wariacje (bez powtórzeń) też są tu poprawnym modelem, zwłaszcza że modele te są równoważne. Nie ma znaczenia, czy wyciągamy dwie kule na raz, czy najpierw jedną a potem drugą.
ODPOWIEDZ