pstwo geom. płaszczyzna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gocha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 16 gru 2011, o 21:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

pstwo geom. płaszczyzna

Post autor: gocha92 »

Na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \Pi}\) znajduje się koło o promieniu \(\displaystyle{ R}\). W odległości \(\displaystyle{ l>R}\) od środka koła, w płaszczyźnie \(\displaystyle{ \Pi}\), umieszczono odcinek długości \(\displaystyle{ 2h}\), którego symetralna przechodzi przez środek koła. Z losowego punktu okręgu wylatuje po stycznej cząstka. Oblicz prawdopodobieństwo, że trafi ona w odcinek.

Próbowałam zrobić jakiś rysunek do tego i doszłam do wniosku że moc \(\displaystyle{ \Omega}\) to obwód tego okręgu. Dorysowałam kilka stycznych i zauważyłam, że styczne po ktorych leci ten punkt i trafi w odcinek znajduje sie na pewnych dwoch lukach tego okregu. Doszlam do wniosku że moc \(\displaystyle{ A}\) to jest długość tych łukow, ale niestety nie wiem jak je obliczyc. Albo moze zuplenie inaczej trzeba to zrobić..
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2012, o 01:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

pstwo geom. płaszczyzna

Post autor: octahedron »



\(\displaystyle{ \angle EAF=\angle CAF+\angle DAC-\angle DAG=\angle CAF+2\angle EAC-\angle CAF=2\angle EAC=\\\\=2\arctan\left( \frac{|CE|}{|AE|}\right)=2\arctan\left( \frac{h}{l}\right)\\\\
P=\frac{\angle EAF}{2\pi}=\frac{1}{\pi}\arctan\left( \frac{h}{l}\right)}\)
ODPOWIEDZ