6 kul rozmieszcza się losowo w 3 szufladach. Oblicz prawdopodobieństwo, że żadna szuflada nie będzie pusta.
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ |\Omega |=3^6}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| =3^6 - 3(2^6 - 2) -3}\)
jednak wynik mi się nie zgadza a nie mam pojęcia co tu jest źle.
kule i szuflady
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
kule i szuflady
Najpierw rozmieszamy pierwsza na 3 możliwości
drugą na 2 a trzecią na 1. reszta dowolnie.
\(\displaystyle{ |A|=3\cdot 2 \cdot 1 \cdot 3^3}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{9}}\)
drugą na 2 a trzecią na 1. reszta dowolnie.
\(\displaystyle{ |A|=3\cdot 2 \cdot 1 \cdot 3^3}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{9}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
kule i szuflady
Nic nie jest źle, obliczenia są poprawne.prawyakapit pisze:Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ |\Omega |=3^6}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| =3^6 - 3(2^6 - 2) -3}\)
jednak wynik mi się nie zgadza a nie mam pojęcia co tu jest źle.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kule i szuflady
leapi, to nie jest poprawne rozwiązanie.
Skoro pierwsze trzy kule tzn. 1,2,3 rozmieszczasz w pudełkach A, B i C tak aby w każdym z z nich była jedna kula, to w jaki sposób przy takim rozwiązaniu otrzymasz np. taki układ kul:
A: 1,2,3
B: 4,5
C: 6
a jest to niewątpliwie układ spełniający warunki zadania.-- 8 kwi 2012, o 21:20 --
Skoro pierwsze trzy kule tzn. 1,2,3 rozmieszczasz w pudełkach A, B i C tak aby w każdym z z nich była jedna kula, to w jaki sposób przy takim rozwiązaniu otrzymasz np. taki układ kul:
A: 1,2,3
B: 4,5
C: 6
a jest to niewątpliwie układ spełniający warunki zadania.-- 8 kwi 2012, o 21:20 --
Jeżeli oczekiwana odpowiedź byłaby inna to może być kwestia rozróżnialności kul i pudełek. W zadaniu nic konkretnego nie ma na ten temat a powyższe rozwiązanie jest dla wariantu w którym zarówno pudełka jak i kule są rozróżnialne.Qń pisze:Nic nie jest źle, obliczenia są poprawne.prawyakapit pisze:Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ |\Omega |=3^6}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| =3^6 - 3(2^6 - 2) -3}\)
jednak wynik mi się nie zgadza a nie mam pojęcia co tu jest źle.
Q.