Rzucamy \(\displaystyle{ 5}\) razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, że uzyskamy dokładnie dwie różne war-
tości (np. \(\displaystyle{ 1, 3, 1, 1, 3}\)).
czy będzie to permutacja 5 elementów z powtórzeniem jednej wartości \(\displaystyle{ 3}\) razy i jednej \(\displaystyle{ 2}\) razy tj. mamy \(\displaystyle{ 10}\) możliwości a prawdopodobieństwo to : \(\displaystyle{ P(A)= \frac{10}{7776}}\)
prawdopodobienstwo klasyczne, kostki
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
prawdopodobienstwo klasyczne, kostki
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2012, o 18:17 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
prawdopodobienstwo klasyczne, kostki
Za mało tych zdarzeń sprzyjających....
\(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\) tyle jest sposobów samego wybrania 2 wartości ze zbioru \(\displaystyle{ /{1,2,...,6/}}\)
Do tego dochodzą jeszcze kolejności w jakiej są wyrzucane...
\(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\) tyle jest sposobów samego wybrania 2 wartości ze zbioru \(\displaystyle{ /{1,2,...,6/}}\)
Do tego dochodzą jeszcze kolejności w jakiej są wyrzucane...
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
prawdopodobienstwo klasyczne, kostki
odp. \(\displaystyle{ \frac{{6 \choose 2} \cdot 2^5}{6^5}}\)
zastanów się dlaczego
zastanów się dlaczego
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
prawdopodobienstwo klasyczne, kostki
ok, już wiem. bo muszę wybrać 2 elementy z 6 a potem dokonać wariacji z powtórzeniami 2 elementów po 5. ; ) dzięki.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
prawdopodobienstwo klasyczne, kostki
Lider Artur, Twoja odpowiedź nie jest poprawna, bo zdarzeń sprzyjających mamy:
\(\displaystyle{ {6 \choose 2} \cdot \left( 2^5-2\right)}\)
W zadaniu jest pytanie:
Oblicz prawdopodobieństwo, że uzyskamy dokładnie dwie różne wartości
Natomiast wartość \(\displaystyle{ 2^5}\) uwzględnia także dwa przypadki z wszystkimi takimi samymi wynikami pięciu rzutów.
\(\displaystyle{ {6 \choose 2} \cdot \left( 2^5-2\right)}\)
W zadaniu jest pytanie:
Oblicz prawdopodobieństwo, że uzyskamy dokładnie dwie różne wartości
Natomiast wartość \(\displaystyle{ 2^5}\) uwzględnia także dwa przypadki z wszystkimi takimi samymi wynikami pięciu rzutów.
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy