Jest zadanko o prawdopodobieństwu, które zrobiłem do pewnego momentu.
Treści nie będę przedstawiał bo potrzebuje tylko odp na jedno pytanie myślę, że się obejdzie.
Jest tak: Wykonaj odpowiednie obliczenia, wykaż że prawdopodobieństwo zdarzenia P(B) jest większe o 250% od P(A).
Mi wyszło:
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{5}{54}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{324}}\)
Teraz jak to wykazać na procentach?
Im bliżej matury tym głupsze pytania.
najprostsze zadania bywają najcięższe // jedno pyt.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
najprostsze zadania bywają najcięższe // jedno pyt.
Policz coś takiego, mam nadzieję, że rozumiesz, dlaczego:
\(\displaystyle{ \frac{P(B) - P(A)}{P(A)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P(B) - P(A)}{P(A)}}\)
- Mati =)
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska // Poznań
- Podziękował: 33 razy
najprostsze zadania bywają najcięższe // jedno pyt.
Jakby to napisać ten stosunek różnicy do praw A trzeba rozumieć jako jakby o ile większa jest wartości P(B) nad P(A) Tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
najprostsze zadania bywają najcięższe // jedno pyt.
Nie rozumiem zbytnio pytania. Mogę zaproponować prostszą metodę, jeżeli chcesz.
Jeżeli liczba \(\displaystyle{ a}\) jest o \(\displaystyle{ 100 \%}\) większa od liczb \(\displaystyle{ b}\) to znaczy, że jest dwa razy większa i wtedy \(\displaystyle{ a = 2b}\).
Jeżeli liczba \(\displaystyle{ a}\) jest o \(\displaystyle{ 250\%}\) większa od liczb \(\displaystyle{ b}\) to wtedy \(\displaystyle{ a = 3.5b}\)
Co potwierdza, że Twoje wyniki są niepoprawne. U Ciebie wychodzi, że \(\displaystyle{ P(B) = 6P(A)}\), czyli jest o \(\displaystyle{ 500\%}\) większe.
Jeżeli liczba \(\displaystyle{ a}\) jest o \(\displaystyle{ 100 \%}\) większa od liczb \(\displaystyle{ b}\) to znaczy, że jest dwa razy większa i wtedy \(\displaystyle{ a = 2b}\).
Jeżeli liczba \(\displaystyle{ a}\) jest o \(\displaystyle{ 250\%}\) większa od liczb \(\displaystyle{ b}\) to wtedy \(\displaystyle{ a = 3.5b}\)
Co potwierdza, że Twoje wyniki są niepoprawne. U Ciebie wychodzi, że \(\displaystyle{ P(B) = 6P(A)}\), czyli jest o \(\displaystyle{ 500\%}\) większe.