Z talii \(\displaystyle{ 52}\) kart losujemy a) bez zwracania, b) ze zwracaniem. Obliczyć prawdopodobieństwo, że karty te będą różnych kolorów.
a) \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega }} = C^{4}_{52} = \frac{52!}{48! \cdot 4!} =270725}\)
\(\displaystyle{ A}\)- zdarzenie polegające na wylosowaniu \(\displaystyle{ 4}\) różnych kolorów kart
i teraz mam problem czy moc zbioru \(\displaystyle{ A}\) to będą kombinacje bez powtórzeń czy wariacje bez powtórzeń
b) \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega }} = C^{4}_{52} = \frac{55!}{41! \cdot 4!} =341055}\)
i tu też ten sam problem
Intuicyjnie użyłabym kombinacji bez powtórzeń jednak nie rozumiem dlaczego
Mam problem również z określeniem słownym omegi ( \(\displaystyle{ \Omega -{( k_{n1} , k_{2} , k_{3} , k_{4} ): k_{i}}\) ze zbioru \(\displaystyle{ 52}\) - elementowego)
Czy ktoś mógłby zweryfikować mój tok myślenia i poprawność zapisu omegi
Z talii 52 kart losujemy a) bez zwracania, b) ze zwracaniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 02:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 29 razy
Z talii 52 kart losujemy a) bez zwracania, b) ze zwracaniem.
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2012, o 23:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Huub900
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 mar 2012, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Z talii 52 kart losujemy a) bez zwracania, b) ze zwracaniem.
Omegi są w porządku. Moc A wyznaczyłbym w obu przypadkach tak samo:
\(\displaystyle{ {13\choose 1}\cdot {13\choose 1}\cdot {13\choose 1}\cdot {13\choose 1}}\)
\(\displaystyle{ {13\choose 1}\cdot {13\choose 1}\cdot {13\choose 1}\cdot {13\choose 1}}\)