będę bardzo wdzięczna jeżeli znajdzie się ktoś, kto pomoże mi sie uporać z tym zadaniem :
zmienna losowa ma rozkład gęstości
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{1}{2}x+ \frac{1}{2} gdy -1 \le x<0 \\ \frac{1}{2}- \frac{1}{6}x gdy 0 \le x < 3 \\0, poza tym \end{cases}}\)
a)naszkicować wykres
b)wyznaczyć i naszkicować dystrybuantę
c)obiliczyć DX, EX i medianę
d)obliczyć \(\displaystyle{ P[- \frac{1}{2} \le x \le 2]}\) i zinterpretować na wykresie funkcji gęstości
zmienna losowa ma rozkład gęstości...
- drEpidemia
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 19:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
zmienna losowa ma rozkład gęstości...
a)funkcja liniowa. Nie ma problemu
b)Policz( przy pomocy odpowiedniej całki ( z funkcji liniowej kawałkami) ). ,rysujesz kwadratową
c)mnożysz przez \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ x^{2}}\) i liczysz całki z tych iloczynów
pierwsza to \(\displaystyle{ EX}\) a druga,to drugi moment przydatny przy liczeniu wariancji ( odejmiesz od kwadratu \(\displaystyle{ EX}\)
d)policz całkę z gęstości w odpowiednich granicach (albo wylicz z . dystrybuanty)
\(\displaystyle{ P(X>x)=1-P(x \le X)}\)
b)Policz( przy pomocy odpowiedniej całki ( z funkcji liniowej kawałkami) ). ,rysujesz kwadratową
c)mnożysz przez \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ x^{2}}\) i liczysz całki z tych iloczynów
pierwsza to \(\displaystyle{ EX}\) a druga,to drugi moment przydatny przy liczeniu wariancji ( odejmiesz od kwadratu \(\displaystyle{ EX}\)
d)policz całkę z gęstości w odpowiednich granicach (albo wylicz z . dystrybuanty)
\(\displaystyle{ P(X>x)=1-P(x \le X)}\)