Centrala abonencka obsługuje 20 telefonów wewnętrznych. Prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że w ciągu T minut zadzwoni interesant wynosi 0,4. Które ze zdarzeń jest bardziej prawdopodobne:
a) W ciągu T minut zadzwoni 5 abonentów
b) W ciągu T minut zadzwoni 11 abonentów
Schemat Bernoulliego.Prawdopodobieństwo - Centrala abonencka
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Schemat Bernoulliego.Prawdopodobieństwo - Centrala abonencka
Wskazówka:
Wstaw odpowiednie dane do wzoru na schemat Bernouliego i porównaj wyniki.
Wstaw odpowiednie dane do wzoru na schemat Bernouliego i porównaj wyniki.
Schemat Bernoulliego.Prawdopodobieństwo - Centrala abonencka
No właśnie całą trudność tego zadania sprawia mi określenie co jest czym? Jedyne co wiem to, że p = 0,4. q = 1 - p czyli 0,6.
Czym jest n i czym jest k?
Czym jest n i czym jest k?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Schemat Bernoulliego.Prawdopodobieństwo - Centrala abonencka
a)
\(\displaystyle{ P(k=5)= {20 \choose 5} \cdot 0.4^{5} \cdot 0.6 ^{15}}\)
b)
\(\displaystyle{ P(k=11)= {20 \choose 11} \cdot 0.4^{11} \cdot 0.6 ^{9}}\)
\(\displaystyle{ P(k=5)= {20 \choose 5} \cdot 0.4^{5} \cdot 0.6 ^{15}}\)
b)
\(\displaystyle{ P(k=11)= {20 \choose 11} \cdot 0.4^{11} \cdot 0.6 ^{9}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
Schemat Bernoulliego.Prawdopodobieństwo - Centrala abonencka
smakubaku pisze:No właśnie całą trudność tego zadania sprawia mi określenie co jest czym? Jedyne co wiem to, że p = 0,4. q = 1 - p czyli 0,6.
Czym jest n i czym jest k?
\(\displaystyle{ n}\) - to ilość prób
\(\displaystyle{ k}\) - ile razy zaszło to zdarzenie we wszystkich próbach