prawdopodobieństwo geometryczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Karolina721
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 31 razy

prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: Karolina721 »

Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pierwiastek równania: \(\displaystyle{ b- \frac{x}{a} =0}\) jest mniejszy od 2, jeśli a oraz b są losowo wybranymi punktami przedziałów \(\displaystyle{ \left\langle 1,2\right\rangle}\) oraz \(\displaystyle{ \left\langle 0,2\right\rangle}\) .
szw1710

prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: szw1710 »

Wyznacz ten pierwiastek. Jaki warunek otrzymujesz. Zrób rysunek w układzie współrzędnych o osiach \(\displaystyle{ a,b.}\) Odp. \(\displaystyle{ \ln 2\approx 0.6931.}\)
Karolina721
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 31 razy

prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: Karolina721 »

szw1710 pisze:Wyznacz ten pierwiastek. Jaki warunek otrzymujesz. Zrób rysunek w układzie współrzędnych o osiach \(\displaystyle{ a,b.}\) Odp. \(\displaystyle{ \ln 2\approx 0.6931.}\)


czyli ten pierwiastek wynosi:
\(\displaystyle{ a \cdot b<2}\)

ale skąd prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) ???
ODPOWIEDZ