zmienne losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

zmienne losowe

Post autor: matematix »

Niech \(\displaystyle{ X _{1}, X _{2},...}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o wartościach w zbiorze \(\displaystyle{ \{ 0,3 \}}\) oraz niech \(\displaystyle{ P(X _{i}=3)=0.8=1-P(X _{i} =0)}\). Niech \(\displaystyle{ T=\min\{i\geqslant 1:X_i= 3 \}}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(T\leqslant5)}\).
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

zmienne losowe

Post autor: pyzol »

Znaczy to, że chociaż w jednym z pierwszych pięciu losowań padło 3.
ODPOWIEDZ