Gęstość - wartość oczekiwana i wariancja

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marta92n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 paź 2010, o 12:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Gęstość - wartość oczekiwana i wariancja

Post autor: marta92n »

Zmienna losowa ma gęstość:
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} \frac{3}{8} x^{2} dla x \in (0;2) \\ 0 dla x nie należy do (0,2)\end{cases}}\)

Oblicz wart. oczekiwaną i wariancję.

Więc... ja robię to tak, że:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} \frac{3}{8} x^{2} = \frac{3}{8} * \frac{ x^{3}}{3} = 1}\)
co robię źle? powinno wyjść, że Ex= 3/2
Awatar użytkownika
Huub900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 27 mar 2012, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Gęstość - wartość oczekiwana i wariancja

Post autor: Huub900 »

\(\displaystyle{ EX=\int_{-\infty}^{\infty} x\cdot f(x)dx=\int_{0}^{2} x\cdot\frac{3}{8}x^2dx}\)
ODPOWIEDZ