Oblicz wartość oczekiwaną i wariancje

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Oblicz wartość oczekiwaną i wariancje

Post autor: Kanodelo »

Niech rozkład zmiennej losowej X będzie zadany następująco: \(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|cccc} x &-2&-1&2&5 \\ \hline p&0,3&0,1&0,2&0,4 \\ \end{tabular}}\) Niech \(\displaystyle{ U=2X-3}\). Oblicz \(\displaystyle{ E(U)}\)

\(\displaystyle{ E(X)=-2 \cdot 0,3-1 \cdot 0,1+2 \cdot 0,2+5 \cdot 0,4=1,7 \\ E(U)=E(2X-3)=2E(X)-3=3,4-3=0,4}\)
w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ E(U)=21,2}\) i już nie wiem, czy to ja źle myśle, czy błąd w odpowiedziach...
szw1710

Oblicz wartość oczekiwaną i wariancje

Post autor: szw1710 »

Oczywiście, że poprawnie robisz. A skąd by wytrzasnęli tę odpowiedź, skoro to grubo ponad maksymalną wartość 7!!!

Co to za książka?
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Oblicz wartość oczekiwaną i wariancje

Post autor: leapi »

raczej bład w odpowiedzi \(\displaystyle{ E(U)=21}\) oznaczały by że zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) przyjmie wartość większą niż \(\displaystyle{ 12}\)
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Oblicz wartość oczekiwaną i wariancje

Post autor: Kanodelo »

Co to za książka?
nie wiem, bo dostajemy na maila zadania od wykładowcy i później dostajemy odpowiedzi. Możliwe, że sam układa zadania, albo bierze z różnych książek.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Oblicz wartość oczekiwaną i wariancje

Post autor: wiskitki »

A skąd wiadomo, że maksymalna wartość to 7, a zmienna losowa nie może przyjmować wartości większych niż 12?
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Oblicz wartość oczekiwaną i wariancje

Post autor: leapi »

\(\displaystyle{ X}\) ma wartość największą \(\displaystyle{ 5}\) a zmienna \(\displaystyle{ U=2X-3}\) stąd największa jej wartość \(\displaystyle{ 2\cdot 5-3=7}\)
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Oblicz wartość oczekiwaną i wariancje

Post autor: wiskitki »

Dziękuję
ODPOWIEDZ