Wyznaczyć wartość tα

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marrgosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 14 mar 2012, o 12:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wyznaczyć wartość tα

Post autor: marrgosia »

Dla zmiennej losowej \(\displaystyle{ X\ \sim\ N(0,1)}\) wyznaczyć wartość \(\displaystyle{ t \alpha}\) , tak, aby:
a) \(\displaystyle{ P(X< t \alpha )=0,936}\);
b) \(\displaystyle{ P(X \ge t \alpha )=0,131}\);
c) \(\displaystyle{ P(-t \alpha <X< t \alpha )=0,92}\);
d) \(\displaystyle{ P(X< t \alpha )=0,151}\).
ODPOWIEDZ