Prawdopodobieństwo warunkowe.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Promilla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Fsw/Z.gora
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: Promilla »

W pewnej szkole uczniowie ze spradzianu dostali 3 lub 2. Prawdopodobieństwo dostania 3 przez dziewczynę było 0,3, a chłopca 0,2. 70 % wszystkich uczniów do dziewczyny, dostanie danej oceny są niezależne od siebie.
Dwóch losowo wybranych uczniów na pytanie o ocenę ospowiedziało że dostało 3. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najmniej jeden uczeń był dziewczyną.
no więc mam
\(\displaystyle{ P(d)=0,7}\)
\(\displaystyle{ P(c)=0,3}\)
\(\displaystyle{ P(d3)=0,3}\)
\(\displaystyle{ P(c3)=0,2}\)
No i mam problem .
Teraz obliczam prawdopodobieństwo, że dwóch uczniów dostało 3:
\(\displaystyle{ P(o3)=0,2*0,3*0,7*0,3+0,7*0,3*0,2*0,3+(0,7*0,3)^{2}+(0,3*0,2)^{2}=0,0729}\)
Mógłby ktoś pomóc co dalej należy zrobić ?
*przepraszam za te straszne oznaczenia. = )
ODPOWIEDZ