Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowe

Post autor: Kanodelo »

Zmienna losowa ma rozkład prawdopodobieństwa o gęstości \(\displaystyle{ f_X}\) Wyznacz dystrybuante zmiennej losowej Y, jeżeli
a) \(\displaystyle{ Y=sgn(X)}\), b) \(\displaystyle{ Y=\min(X,1)}\)

W odpowiedziach podają, że trzeba policzyć całki a) \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^0 f_X(x) \mbox{d}x}\) dla \(\displaystyle{ x\in(-1,1>}\), b) \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^t f_X(x) \mbox{d}x}\) dla \(\displaystyle{ t\le 1}\)
No to wiadomo, że dystrybuanta to całka z funkcji gęstości, ale czemu w przypadku a) liczymy całke od minus nieskończoności do zera, a nie do \(\displaystyle{ t}\)? No chyba że to jest błąd w odp...
ODPOWIEDZ