Dystrybuanta zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Dystrybuanta zmiennej losowej

Post autor: Kanodelo »

Znaleść dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=2X+3}\), jeżeli zmienna losowa X ma rozkład o dystrybuancie \(\displaystyle{ F(X)=\frac{1}{2}+\frac{1}{\pi}\arctan x}\)

szczerze mówiąc to nie wiem jak zacząć, czy tu trzeba liczyć jakąś całkę czy skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ F_X(t)=P(X<t)}\), nie mam żadnego pomysłu:(
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Dystrybuanta zmiennej losowej

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ F_Y(x)=P(Y\le x)=P\left( 2X+3\le x\right) =P\left( 2X\le x-3\right) =P\left(X\le\frac{x-3}{2}\right)=\\=F_X\left(\frac{x-3}{2} \right)=\frac{1}{2}+\frac{1}{\pi}\arctan\left(\frac{x-3}{2} \right)}\)
ODPOWIEDZ