Niech \(\displaystyle{ \Omega = \Omega_1 \times ... \times \Omega_n}\) będzie produktem kartezjańskim skończonych zbiorów \(\displaystyle{ \Omega_i}\). Załóżmy, że na każdej \(\displaystyle{ \Omega_i}\) zadane jest prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P_i}\). Dla \(\displaystyle{ \omega \in \Omega}\), gdzie \(\displaystyle{ \omega = (\omega_1, ... , \omega_n)}\), definiujemy \(\displaystyle{ P(\left\{ \omega \right\} ) = P_1(\left\{ {\omega_1 \right\} }) \cdot ... \cdot P_n(\left\{\omega_n \right\} )}\).
Sprawdź, czy \(\displaystyle{ P(\Omega) = 1}\).
Ma ktoś pomysł?
Prawdopodobieństwo omegi
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Prawdopodobieństwo omegi
Mi się wydaje, że to będzie tak. Mamy, że dla każdego \(\displaystyle{ i=1,2,...,n\ \ P_i}\) jest p-stwem na \(\displaystyle{ \Omega_i}\) Zatem:
\(\displaystyle{ P_i(\Omega_i)=1}\) Zatem:
\(\displaystyle{ P(\Omega)= \prod_{i=1}^{n} P_i(\Omega_i)=1 \cdot 1 \cdot ... \cdot 1=1}\)
\(\displaystyle{ P_i(\Omega_i)=1}\) Zatem:
\(\displaystyle{ P(\Omega)= \prod_{i=1}^{n} P_i(\Omega_i)=1 \cdot 1 \cdot ... \cdot 1=1}\)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, o 20:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Prawdopodobieństwo omegi
1 pytanie. Z definicji p-stwa to wynika
2 pytanie. Z definicji p-stwa z zadania
2 pytanie. Z definicji p-stwa z zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZG
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Prawdopodobieństwo omegi
No tak, ale w zadaniu mamy pojedyncze zdarzenie elementarne a nie całą przestrzeń...rodzyn7773 pisze:2 pytanie. Z definicji p-stwa z zadania