Oblicz Prawdopodobienstwo zdarzena losowego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
drooone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 27 paź 2010, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 10 razy

Oblicz Prawdopodobienstwo zdarzena losowego

Post autor: drooone »

Niech \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) oznaczaja zdarzenia losowe. Wiadomo, ze \(\displaystyle{ P(A') = 0,4}\) a \(\displaystyle{ P(B)=0,7}\)
Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cup B) \ i \ P(A|B)}\) jezeli:
a)\(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) sa niezalezne
b) \(\displaystyle{ A}\) pociaga za soba \(\displaystyle{ B}\)

Mam pytanie czy dobrze mysle w a)
\(\displaystyle{ P(A) = 0,6 \\
P(B) = 0,7 \\ (A \cap B)=P(A) \cdot P(B) \\ P(A \cup B)= P(A) + P(B) −P(A \cap B)}\)

i tylko podstawic do wzoru ???

A jak zrobic podpunkt b)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, o 14:48 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
janka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

Oblicz Prawdopodobienstwo zdarzena losowego

Post autor: janka »

\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B){\red-}P(A \cap B)}\)

i podstawić do wzoru.

b)A pociąga zdarzenie B tzn

\(\displaystyle{ A \subset B}\)

\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A)=0,6}\)

i podstaw do wzoru.
drooone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 27 paź 2010, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 10 razy

Oblicz Prawdopodobienstwo zdarzena losowego

Post autor: drooone »

Pytanie jeszcze co do \(\displaystyle{ P(A\B)}\)

Czy ten wzor jak najbardziej bedzie ok zarowno do a) jak i b)
\(\displaystyle{ P(A \setminus B)=P(A)-P(A \cap B)}\)
Awatar użytkownika
janka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

Oblicz Prawdopodobienstwo zdarzena losowego

Post autor: janka »

Myślę ,że do a) tak ,ale do b) nie,bo jeśli

\(\displaystyle{ A \subset B ,to A-B=\emptyset}\)
drooone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 27 paź 2010, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 10 razy

Oblicz Prawdopodobienstwo zdarzena losowego

Post autor: drooone »

Ok dzieki za pomoc.
ODPOWIEDZ