W pojemniku umieszczono...
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
W pojemniku umieszczono...
W pojemniku umieszczono 50 drewnianych klocków, przy czym każdy klocek na kształt sześcianu lub kuli, oraz każdy klocek jest czerwony lub niebieski. Wiadomo, ze w pojemniku znajduje się dokładnie 15 czerwonych sześcianów, 18 klocków niebieskich i 31 klocków mających kształt kuli. Z pojemnika losowo wybieramy jeden klocek. Oblicz prawdopodobieństwo że wylosowany klocek jest niebieską kulą.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 8 lut 2012, o 01:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
W pojemniku umieszczono...
Sześcianów jest 19 z czego: 15 czerwonych i 4 niebieskie. Kul jest 31 z czego: 14 niebieskich i 17 czerwonych.
Wydaje mi się ale nie jestem pewna, że to bedzie tak: \(\displaystyle{ \left( \frac{31}{50} \right) \cdot \left( \frac{17}{31} \right) = \frac{17}{50}}\)
Wydaje mi się ale nie jestem pewna, że to bedzie tak: \(\displaystyle{ \left( \frac{31}{50} \right) \cdot \left( \frac{17}{31} \right) = \frac{17}{50}}\)
- miszczo997
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbt
- Podziękował: 4 razy
W pojemniku umieszczono...
A nie będzie przypadkiem \(\displaystyle{ \left( \frac{14}{50} \right)}\)?
Skoro mamy 14 sprzyjających na 50 losów?
Skoro mamy 14 sprzyjających na 50 losów?