Z talii 52 kart losujemy 4 karty.Oblicz prawdopodobieństwo tego,że wśród wylosowanych kart są dokładnie jedna dama i dwa piki.
Może mi ktoś pomóc jak się do tego zabrać?
Obliczanie prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 10 sty 2011, o 22:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Obliczanie prawdopodobieństwa
Losujemy 4 karty spośród 52. W tym 1 dama i dwa piki, czwarta jest dowolna (oczywiście różna od tych 3 pozostałych). Więc ilość możliwości wylosowania damy to: \(\displaystyle{ {4 \choose 1}}\), dwóch pików: \(\displaystyle{ {13 \choose 2}}\) natomiast ostatnia karta to już jedna spośród pozostąłych czyli: \(\displaystyle{ {49 \choose 1}}\). Moc Omegi wynosi z kolei \(\displaystyle{ {52 \choose 4}.}\)
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Obliczanie prawdopodobieństwa
ilość możliwości to
z 3 dam(bez pikowej) po 1,z 12 pików (bez damy) po dwa,z 36 pozostałych(bez pików i dam) po 1
+
jedna dama pik, z 12 pików (bez damy) po 1, z 36 pozostałych (bez pików i dam ) po 2
\(\displaystyle{ {3\choose\\1} \cdot {12\choose\\2} \cdot {36\choose\\1}+{1\choose\\1} \cdot {12\choose\\1} \cdot {36\choose\\2}}\)-- 19 mar 2012, o 01:55 --\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|={54\choose\\4}}\)
z 3 dam(bez pikowej) po 1,z 12 pików (bez damy) po dwa,z 36 pozostałych(bez pików i dam) po 1
+
jedna dama pik, z 12 pików (bez damy) po 1, z 36 pozostałych (bez pików i dam ) po 2
\(\displaystyle{ {3\choose\\1} \cdot {12\choose\\2} \cdot {36\choose\\1}+{1\choose\\1} \cdot {12\choose\\1} \cdot {36\choose\\2}}\)-- 19 mar 2012, o 01:55 --\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|={54\choose\\4}}\)