Podczas kontroli technicznej w pewnej fabryce wyroby wadliwe są odrzucane z
prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0.95}\), a wyroby dobre z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0.05}\). Stwierdzono,
że na rynku jest \(\displaystyle{ 1 \%}\) wadliwych wyrobów tej fabryki. Jaki procent wadliwych wyrobów
produkuje fabryka?
Ile procent wadliwych wyrobów produkuje fabryka?
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nidzica
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 59 razy
Ile procent wadliwych wyrobów produkuje fabryka?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2012, o 20:29 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Ile procent wadliwych wyrobów produkuje fabryka?
Wyszło normalnie z drzewa:
\(\displaystyle{ p}\) - prawdopodobieństwo wyprodukowania dobrej
\(\displaystyle{ 1-p}\) - prawdopodobieństwo wyprodukowania niedobrej
\(\displaystyle{ 0,95}\) - prawdopodobieństwo odrzucenie niedobrej sztuki
prawdopodobieństwo, że niedobra sztuka wyjdzie na rynek
wynosi \(\displaystyle{ 0,95\cdot (1-p)=0,01}\) z tego \(\displaystyle{ p=\frac{94}{95}}\)
\(\displaystyle{ 1-p=\frac{1}{95} \approx 0,0105}\)
odp: \(\displaystyle{ 1,05 \%}\) jest wadliwe
\(\displaystyle{ p}\) - prawdopodobieństwo wyprodukowania dobrej
\(\displaystyle{ 1-p}\) - prawdopodobieństwo wyprodukowania niedobrej
\(\displaystyle{ 0,95}\) - prawdopodobieństwo odrzucenie niedobrej sztuki
prawdopodobieństwo, że niedobra sztuka wyjdzie na rynek
wynosi \(\displaystyle{ 0,95\cdot (1-p)=0,01}\) z tego \(\displaystyle{ p=\frac{94}{95}}\)
\(\displaystyle{ 1-p=\frac{1}{95} \approx 0,0105}\)
odp: \(\displaystyle{ 1,05 \%}\) jest wadliwe