Ze zbioru liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

Ze zbioru liczb

Post autor: xoyox »

Ze zbioru liczb\(\displaystyle{ \left\{ 0,1,-1,3,-3,5,-5...,2n+1,2n-1\right\}}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest ustaloną liczbą naturalną, większą od \(\displaystyle{ 4}\), losujemy jednocześnie \(\displaystyle{ 3}\) liczby. Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie: suma wylosowanych liczb nie ulegnie zmianie, jeśli w wylosowanych liczbach zmienimy znaki na przeciwne. Wiedząc że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{133}}\) oblicz \(\displaystyle{ n}\).
Ostatnio zmieniony 17 mar 2012, o 18:36 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Ze zbioru liczb

Post autor: Tmkk »

Masz problem z policzeniem mocy omegi, zdarzenia sprzyjającego, czy ze wszystkim?
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

Ze zbioru liczb

Post autor: xoyox »

ze wszystkim...
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Ze zbioru liczb

Post autor: Tmkk »

To najpierw może omega.
To, że trzeba użyć kombinacji, to chyba oczywiste, bo losujesz 3 liczby i ich kolejność nie ma znaczenia. Zastanów się, ile jest wszystkich liczb w tym zbiorze. Jeżeli jest Ci ciężko wymyślić, to podstaw np \(\displaystyle{ n=4, n=5}\) i znajdź jakąś zależność.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, o 15:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
gdamiczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2011, o 00:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

Ze zbioru liczb

Post autor: gdamiczek »

mam pytanie czy dobrze jest wyznaczona moc zbioru omega i A ?
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = { 2n+3 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= n +1}\)
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Ze zbioru liczb

Post autor: Tmkk »

Tak, dobrze.
gdamiczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2011, o 00:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

Ze zbioru liczb

Post autor: gdamiczek »

Dzięki bo ja właśnie tak zrobiłam ale spotkałam się też z innym rozwiązaniem i niby wynik wychodzi taki sam ale i moc omegi i moc zbioru A była 6 razy większa....
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Ze zbioru liczb

Post autor: laser15 »

Czy mógłby ktoś mi rozpisać tą Omegę? Bardzo proszę.
ODPOWIEDZ