Rzuty monetami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Sidu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Rzuty monetami

Post autor: Sidu »

1. Rzucamy czteroma monetami. Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej jednego orała.?

Ω\(\displaystyle{ = 2^{4} = 16}\)

\(\displaystyle{ A = 1 \cdot 1 ^{3} \cdot 4 = 4}\)

Nie wiem czy dobrze rozumuje, ale żeby był co najmniej jeden orzeł to mam 4 mozliwość 1 orzeł 3 reszki , 2orły 2 reszki, 3 orły 1 reszka, 4 orły, czyli za każdym razem będzie 1 * 1 * 1 * 1.

Ale mi nie wychodzi odpowiedz jakie mam do wyboru to \(\displaystyle{ \frac{1}{16} , \frac{15}{16} , \frac{1}{8} , \frac{7}{8}}\)

Ten sam problem mam z zadaniem

2. Rzucamy 3 monetami. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania co najwyżej dwóch reszek?

\(\displaystyle{ \frac{7}{8}, \frac{1}{8} , \frac{3}{4}, \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2012, o 13:48 przez Sidu, łącznie zmieniany 1 raz.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Rzuty monetami

Post autor: Lider Artur »

1) tak zbudowałeś zbiór możliwych zdarzeń, że rozróżniasz monety, tzn.
\(\displaystyle{ #\Omega=2^4=16}\) (to po pierwsze)
Po drugie, jeśli rozważasz przypadek z jednym orłem i 3 reszkami, to są 4 takie zdarzenia:
ORRR; RORR; RROR; RRRO ...
Sidu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Rzuty monetami

Post autor: Sidu »

UPS NO racje że 16 ^^ dobra już rozwiązałem
ODPOWIEDZ