iloczyn liczb będzie liczbą parzystą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

iloczyn liczb będzie liczbą parzystą

Post autor: fnt »

Ze zbioru \(\displaystyle{ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12}}\) losujemy podzbiór trójelementowy. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze iloczyn liczb bedacych elementami wylosowanego podzbioru jest liczba
parzysta?


policzyłem tak, proszę o sprawdzenie:
\(\displaystyle{ omega= {12 \choose 3} = 330}\)
liczba parzysta będzie wtedy gdy jest to iloczyn liczb: {nparz, nparz, parz},{parz, parz, parz}, {nparz, parz, parz}
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 2} * {6 \choose 1} *2 + {6 \choose 3} =200}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{200}{330} = \frac{20}{33}}\)
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

iloczyn liczb będzie liczbą parzystą

Post autor: Tmkk »

Moc omegi jest źle policzona.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

iloczyn liczb będzie liczbą parzystą

Post autor: fnt »

a jak powinno być poprawnie?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

iloczyn liczb będzie liczbą parzystą

Post autor: Tmkk »

\(\displaystyle{ {12 \choose 3} = \frac{10\cdot11\cdot12}{6} = 10\cdot11\cdot2 = 220}\)
ODPOWIEDZ