funkcja oparta o trójkąt i jej gęstość.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

funkcja oparta o trójkąt i jej gęstość.

Post autor: epicka_nemesis »

Zadana jest funkcja oparta o trójkąt o podstawie \(\displaystyle{ (-a,a)}\)
czy taka funkcja może być funkcją gęstości?
szw1710

funkcja oparta o trójkąt i jej gęstość.

Post autor: szw1710 »

Jak rozumiesz pojęcie, o którym mówisz? Funkcja oparta o trójkąt? Jeśli jest tak jak myślę, to jak najbardziej może być funkcją gęstości prawdopodobieństwa.

Myślę, że \(\displaystyle{ f(\pm a)=0,}\) \(\displaystyle{ f(0)=b>0}\) oraz wykresem funkcji \(\displaystyle{ f}\) w przedziale \(\displaystyle{ [-a,a]}\) jest łamana. Poza \(\displaystyle{ [-a,a]}\) mamy \(\displaystyle{ f(x)=0.}\) Taka funkcja nazywa się kapeluszowa (hat function). Jest też nazwa tent map. W każdym razie, jeśli pole stosownego trójkąta wynosi \(\displaystyle{ 1,}\) to \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją gęstości prawdopodobieństwa.
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

funkcja oparta o trójkąt i jej gęstość.

Post autor: epicka_nemesis »

Też tak to interpretowałam ale nie wiedziałam czy dobrze myślę. Teraz muszę tak dobrać b żeby pole trójkąta wynosiło 1?
szw1710

funkcja oparta o trójkąt i jej gęstość.

Post autor: szw1710 »

Tak.
ODPOWIEDZ