Schemat Bernoulliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MichTrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZG
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Schemat Bernoulliego

Post autor: MichTrz »

Rzucono \(\displaystyle{ 10}\) razy kostką do gry. Jaka jest szansa, otrzymania \(\displaystyle{ 6}\) oczek co najmniej raz?

Nie używając schematu bernoulliego dostaję oczywiście, że p-ństwo jest równe \(\displaystyle{ 1- ( \frac{5}{6})^{10}}\). A jak to odnieść do schematu Bernoulliego? Policzyć \(\displaystyle{ P(1 \le X \le 10) = 1-P(X=10)-P(X=0)-P(X=1)}\) ale wtedy nie wyjdzie to samo...
szw1710

Schemat Bernoulliego

Post autor: szw1710 »

Pierwsze rozwiązanie jest najlepsze. Zauważ, że policzyłeś prawdopodobieństwo uzyskania zero sukcesów jako prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego i odjąłeś je od jedynki. Inaczej musisz dodawać prawdopodobieństwa uzyskania \(\displaystyle{ 1,2,\dots,10}\) sukcesów, co pozbawione jest sensu.
ODPOWIEDZ