W koszu znajdują się owoce: 12 jabłek i 8 pomarańczy. Wyjmujemy kolejno 3 owoce nie odkładając ich do kosza. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy dokładnie dwie pomarańcze?
Z góry dziękuję za pomoc
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie dwoch..?
- dobrusia8e
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie dwoch..?
Można narysować drzewko:
I losowanie: wylosujemy pomarańczę - \(\displaystyle{ \frac{8}{20}}\) , jabłko - \(\displaystyle{ \frac{12}{20}}\)
II losowanie: wyznaczając prawdopodobieństwa, weź pod uwagę że w koszu zostanie już tylko \(\displaystyle{ 19}\) owoców.
III losowanie - \(\displaystyle{ 18}\) owoców.
Zadanie można też zrobić, stosując kombinacje:
\(\displaystyle{ \Omega = {20 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie, że wylosujemy dokładnie dwie pomarańcze (czyli 2 pomarańcze i 1 jabłko)
\(\displaystyle{ A= {12 \choose 1} \cdot {8 \choose 2} \\ \\ P(A)= \frac{A}{\Omega}}\)
I losowanie: wylosujemy pomarańczę - \(\displaystyle{ \frac{8}{20}}\) , jabłko - \(\displaystyle{ \frac{12}{20}}\)
II losowanie: wyznaczając prawdopodobieństwa, weź pod uwagę że w koszu zostanie już tylko \(\displaystyle{ 19}\) owoców.
III losowanie - \(\displaystyle{ 18}\) owoców.
Zadanie można też zrobić, stosując kombinacje:
\(\displaystyle{ \Omega = {20 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie, że wylosujemy dokładnie dwie pomarańcze (czyli 2 pomarańcze i 1 jabłko)
\(\displaystyle{ A= {12 \choose 1} \cdot {8 \choose 2} \\ \\ P(A)= \frac{A}{\Omega}}\)
- dobrusia8e
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy