Prawdopodob.że ciąg monotoniczny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
monnika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 gru 2011, o 20:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Prawdopodob.że ciąg monotoniczny

Post autor: monnika »

Z liczb należących do zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2, ....,n\right\}}\) tworzymy wszystkie trójwyrazowe ciągi . Obl. prawdopodob,że wybrany losowo jeden taki ciąg będzie monotoniczny.Przestrzeń liczyłam z wariacji bez powt, zd.A jako kombinację itd.Wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) Ale odpowiedź w podręczniku jest :\(\displaystyle{ \frac{\left( n-1\right)\left( n-2\right) }{3n ^{2} }}\).No i podana wskazówka: Zauważ,że liczba zdarzeń sprzyjających będzie równa podwojonej liczbie trzyelementowych kombinacji danego zbioru.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Prawdopodob.że ciąg monotoniczny

Post autor: Tmkk »

monnika pisze:Przestrzeń liczyłam z wariacji bez powt.
Dlaczego? Jest gdzieś napisane, że nie mogę wybrać np \(\displaystyle{ (1,1,1)}\)?
monnika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 gru 2011, o 20:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Prawdopodob.że ciąg monotoniczny

Post autor: monnika »

A nom masz rację... Przestrzeń: \(\displaystyle{ =n ^{3}}\) A cóż dalej:/
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Prawdopodob.że ciąg monotoniczny

Post autor: Tmkk »

No i zdarzenie A jako kombinacje, tak jak pisałaś.

Biorąc pod uwagę to, że ciąg monotoniczny może być albo malejący albo rosnący, wychodzi dokładnie taki wynik, jak w odpowiedziach.
ODPOWIEDZ