Rzuty nietypową kostką sześcienną

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dzikidzik1957
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 mar 2012, o 22:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rzuty nietypową kostką sześcienną

Post autor: dzikidzik1957 »

Na kostce sześciennej są trzy "czwórki", dwie "piątki" i jedna "szóstka".
Wykonujemy 10 rzutów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwa razy wypadnie "czwórka", trzy razy "piątka" i pięć razy "szóstka"?
Moje rozwiązanie:

\(\displaystyle{ {10 \choose 2} \cdot \left( \frac{1}{2} \right) ^{2} \cdot {8 \choose 3} \cdot \left( \frac{1}{3} \right) ^{3} \cdot {5 \choose 5} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{5}}\)

Proszę o sprawdzenie czy potwierdzenie.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 17:06 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Siddhartha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 mar 2012, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4 razy

Rzuty nietypową kostką sześcienną

Post autor: Siddhartha »

Tak jest dobrze.
ODPOWIEDZ