O zdarzeniach A oraz B zawartych w Ω wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{6}}\), \(\displaystyle{ P(B)= \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest zdarzeniem pewnym.
Wtedy
A. \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{2}}\)
B. \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{3}}\)
C. \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{4}}\)
D. \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{6}}\)
Poprawna odpowiedź to A. Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak otrzymać taki wynik? Z góry dzięki za pomoc
iloczyn zdarzeń
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
iloczyn zdarzeń
Ze wzoru
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ 1= \frac{5}{6}+ \frac{2}{3}-P(A \cap B)}\)
oblicz \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ 1= \frac{5}{6}+ \frac{2}{3}-P(A \cap B)}\)
oblicz \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\)