żarówka fabryka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
BuchaY
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sz-ek
Podziękował: 1 raz

żarówka fabryka

Post autor: BuchaY »

Są 2 firmy, Pierwsza robi 95% dobrych żarówek, druga 97% dobrych. Pierwsza robi dwa razy więcej żarówek niż druga. Oblicz prawd. że kupimy żarówkę to będzie dobra.

\(\displaystyle{ P(A)=P(A/B_{1}) \cdot P( B_{1}) + P(A/ B_{2}) \cdot P( B_{2})}\)
\(\displaystyle{ P( B_{1})= \frac{2}{3} \wedge P( B_{2})= \frac{1}{3}

P(A/ B_{1})= \frac{95}{100} \wedge P(A/ B_{2})= \frac{97}{100}}\)


\(\displaystyle{ P(A)= \frac{95}{100} \cdot \frac{2}{3}+ \frac{97}{100} \cdot \frac{1}{3}= \frac{190}{300}+ \frac{97}{300}= \frac{287}{300}}\)

B1- zarówka I dobra
B2- zarówka II dobra

Dobrze to ?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2012, o 18:33 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

żarówka fabryka

Post autor: piasek101 »

Wygląda ok - nie przeliczałem.
ODPOWIEDZ