Z grupy 20 osób, wśród których 8 czyta tygodnik A, ...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
max12333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 mar 2012, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy

Z grupy 20 osób, wśród których 8 czyta tygodnik A, ...

Post autor: max12333 »

Mam problem z zadaniem. Proszę o pomoc.
Z grupy 20 osób, wśród których 8 czyta tygodnik A, 14 czyta tygodnik B, a 5 czyta oba te tygodniki wybieramy losowo jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba czyta dokładnie jeden z tych tygodników
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Z grupy 20 osób, wśród których 8 czyta tygodnik A, ...

Post autor: piasek101 »

Narysuj tak zwany diagram Venna - zobaczysz ilości te co Ci potrzebne.
max12333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 mar 2012, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy

Z grupy 20 osób, wśród których 8 czyta tygodnik A, ...

Post autor: max12333 »

Chodzi o to?
\(\displaystyle{ A=8}\) \(\displaystyle{ B=14}\) \(\displaystyle{ A \cup B = 5}\)
Niestety nie wiem co dalej :/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Z grupy 20 osób, wśród których 8 czyta tygodnik A, ...

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ A\cap B=5}\) szczegół.

Jakbyś narysował te ,,kółka" to może byś zobaczył, że tylko A czyta 3 osoby, tylko B czyta 9 osób.
max12333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 mar 2012, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy

Z grupy 20 osób, wśród których 8 czyta tygodnik A, ...

Post autor: max12333 »

A w takim razie co z pozostałymi 3 osobami? Nie czytają żadnego tygodnika?
W takim razie zadanie wydaje się być bardzo proste.
Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ