Oblicz...
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
Oblicz...
Dane są prawdopodobieństwa\(\displaystyle{ P(A/B)=\frac{2}{5}, P(A/B^{'}), P(B)=\frac{1}{3}}\). Oblicz P(A),P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B).Jeżeli by ktoś potrafił to zrobić to proszę o pomoc.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Oblicz...
Skorzystaj ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P(A{\setminus}B)=\frac{P(A{\cap}B)}{P(B)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{5}=\frac{P(A{\cap}B)}{\frac{1}{3}}}\)
\(\displaystyle{ P(A{\cap}B)=\frac{2}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(A{\setminus}B)=\frac{P(A{\cap}B)}{P(B)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{5}=\frac{P(A{\cap}B)}{\frac{1}{3}}}\)
\(\displaystyle{ P(A{\cap}B)=\frac{2}{15}}\)