Witam. potrzebuję pomocy w zadaniu. \(\displaystyle{ P(A \cap B)=?}\)
\(\displaystyle{ A}\)-{za drugim razem nie wyciągnięto pika},
\(\displaystyle{ B}\)-{wylosowano dwa asy} skoro losujemy dwa razy po jednej karcie ze zwracaniem.
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{4} \\ P(B)= \frac{12}{52^2}}\)
losujemy 2 razy po jednej karcie z 52
losujemy 2 razy po jednej karcie z 52
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 17:38 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
losujemy 2 razy po jednej karcie z 52
Wskazówka
Dlaczego \(\displaystyle{ P(B)= \frac{12}{52^2}}\) skoro mamy wylosować dwa asy a losowanie jest ze zwracaniem?
\(\displaystyle{ \left( A \cap B\right)}\): wylosowano dwa asy i za drugim razem nie wylosowano pika. Ile jest możliwych takich losowań?
Dlaczego \(\displaystyle{ P(B)= \frac{12}{52^2}}\) skoro mamy wylosować dwa asy a losowanie jest ze zwracaniem?
\(\displaystyle{ \left( A \cap B\right)}\): wylosowano dwa asy i za drugim razem nie wylosowano pika. Ile jest możliwych takich losowań?