\(\displaystyle{ W_{t}}\) - proces Wienera
Jak obliczyć \(\displaystyle{ \int_{0}^{t} W_{s} ds}\)?
Prosta całka stochastyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 4 maja 2010, o 11:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 10 razy
Prosta całka stochastyczna
Policz
\(\displaystyle{ \int_{0}^{t}sdW_s}\)
za pomocą wzoru Itō.
Aha, no a co Ty masz policzyć to nie jest całka stochastyczna tylko całka Riemanna-Stieltjesa.
\(\displaystyle{ \int_{0}^{t}sdW_s}\)
za pomocą wzoru Itō.
Aha, no a co Ty masz policzyć to nie jest całka stochastyczna tylko całka Riemanna-Stieltjesa.
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Prosta całka stochastyczna
Wzór Ito:
\(\displaystyle{ f(W_{t})=f(0)+ \int_{0}^{t} f'(W_{s})dW_{s}+\frac{1}{2} \int_{0}^{t} f''(W_{s})ds}\)
I co teraz, wziąć \(\displaystyle{ f(W_{s})=sW_{s}}\)? Byłoby wtedy \(\displaystyle{ f'(W_{s})=s}\), \(\displaystyle{ f''(W_{s})=0}\), czyli:
\(\displaystyle{ tW_{t}=\int_{0}^{t} sdW_{s}}\)
Jest dobrze?
Czemu to nie jest całka stochastyczna? Myślałem, że całka stochastyczna to po prostu całka zawierająca jakiś proces stochastyczny?
I jak teraz policzyć tą wyjściową całkę?
\(\displaystyle{ f(W_{t})=f(0)+ \int_{0}^{t} f'(W_{s})dW_{s}+\frac{1}{2} \int_{0}^{t} f''(W_{s})ds}\)
I co teraz, wziąć \(\displaystyle{ f(W_{s})=sW_{s}}\)? Byłoby wtedy \(\displaystyle{ f'(W_{s})=s}\), \(\displaystyle{ f''(W_{s})=0}\), czyli:
\(\displaystyle{ tW_{t}=\int_{0}^{t} sdW_{s}}\)
Jest dobrze?
Czemu to nie jest całka stochastyczna? Myślałem, że całka stochastyczna to po prostu całka zawierająca jakiś proces stochastyczny?
I jak teraz policzyć tą wyjściową całkę?
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 4 maja 2010, o 11:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 10 razy
Prosta całka stochastyczna
Łatwiej: . ... ItoFormula (przeczytaj: 2. The formula). Proces Wienera jest tutaj oznaczany przez \(\displaystyle{ B_t}\) (ruch Browna). Zastosuj wzór dla funkcji \(\displaystyle{ g(t,x)=tx}\).
Całka stochastyczna to całka względem procesu stochastycznego.
Całka stochastyczna to całka względem procesu stochastycznego.
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Prosta całka stochastyczna
\(\displaystyle{ d(tW_{t})=W_{t}dt+tdW_{t}}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{t} d(sW_{s})= \int_{0}^{t} W_{s}ds+ \int_{0}^{t} sdW_{s}}\)
\(\displaystyle{ tW_{t}= \int_{0}^{t} W_{s}ds+ \int_{0}^{t} sdW_{s}}\)
Czyli co, zero???
\(\displaystyle{ \int_{0}^{t} d(sW_{s})= \int_{0}^{t} W_{s}ds+ \int_{0}^{t} sdW_{s}}\)
\(\displaystyle{ tW_{t}= \int_{0}^{t} W_{s}ds+ \int_{0}^{t} sdW_{s}}\)
Czyli co, zero???