losujemy trzy razy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zenek781
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 1 raz

losujemy trzy razy

Post autor: zenek781 »

Na ustny egzamin przygotowano \(\displaystyle{ 100}\) pytań. Zdający losuje trzy razy po jednym pytaniu (bez zwracania). Oblicz prawdopodobieństwo, że egzaminowany umie odpowiedziec na co najmniej dwa pytania, jeśli wiadomo, że nauczył się odpowiedzi na \(\displaystyle{ 90}\) spośród przygotowanych pytań.
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

losujemy trzy razy

Post autor: lestkievich »

kombinacje
zenek781
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 1 raz

losujemy trzy razy

Post autor: zenek781 »

a dokładniej?
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

losujemy trzy razy

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = {100\choose 3} \\

\left| A\right| = {90\choose 2} \cdot {10\choose 1}+{90\choose 3}}\)
zenek781
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 1 raz

losujemy trzy razy

Post autor: zenek781 »

math questions pisze:\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = {100\choose 3} \\

\left| A\right| = {90\choose 2} \cdot {10\choose 1}+{90\choose 3}}\)
mógłbyś wytłumaczyć to co napisałeś ??
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

losujemy trzy razy

Post autor: lestkievich »

Np \(\displaystyle{ {20 \choose 3}}\) to losowanie \(\displaystyle{ 3}\) kulek z \(\displaystyle{ 20}\)
zenek781
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 1 raz

losujemy trzy razy

Post autor: zenek781 »

Chodzi mi o wytłumaczenie tego \(\displaystyle{ \left| A\right| = {90\choose 2} \cdot {10\choose 1}+{90\choose 3}}\) słownie, w oparciu o treśc zadania. Bo nie rozumiem jak to ma się do zadania.
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

losujemy trzy razy

Post autor: lestkievich »

\(\displaystyle{ \Omega}\) to losowanie \(\displaystyle{ 3}\) pytań z \(\displaystyle{ 100}\)
A jak określone jest zdarzenie sprzyjające?
ODPOWIEDZ