Rachunek Prawdopodobienstwa
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Rachunek Prawdopodobienstwa
Urna zawiera \(\displaystyle{ 2}\) kule biale, \(\displaystyle{ 3}\) niebieskie i \(\displaystyle{ 4}\) czarne ciagniemy kolejno dwie kule bez zwracania. Oznaczamy przez \(\displaystyle{ B, N, C}\) zdarzenia, ze pierwsza kula jest biala, odpowiednio niebieska i czarna. Niech \(\displaystyle{ J}\) oznacza, ze wylosowane kule sa jednakowego koloru. Oblicz \(\displaystyle{ P(J|B) , P(J|N), P(J|C)}\), Prawdopodobienstwo calkowite \(\displaystyle{ P(J)}\)
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, o 21:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Brak też polskich liter, odstępów, znaków przestankowych - jednym słowem strasznie niechlujnie piszesz. Takie posty będą trafiać do Kosza.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Brak też polskich liter, odstępów, znaków przestankowych - jednym słowem strasznie niechlujnie piszesz. Takie posty będą trafiać do Kosza.
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 11 razy
Rachunek Prawdopodobienstwa
to liczymy najpierw moc zbioru omega (czyli na ile sposobow mozemy wylosowac 2 kule z 9)
\(\displaystyle{ \left| \omega \right| = {9 \choose 2}}\)
(nie wiem jak zrobic duze omega - wiec tu jest male omega )
pozniej zdarzanie A polega na tym ze obie wylosowanie kule sa biale (czyli losujemy 2 kule z 2)
\(\displaystyle{ \left| A \right| = {2 \choose 2}}\)
prawdopodobienstwo wylosowania obu kul bialych wynosi :
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{\left| A \right| }{\left| \omega \right| }}\)
reszta analogicznie ...
jasne?
\(\displaystyle{ \left| \omega \right| = {9 \choose 2}}\)
(nie wiem jak zrobic duze omega - wiec tu jest male omega )
pozniej zdarzanie A polega na tym ze obie wylosowanie kule sa biale (czyli losujemy 2 kule z 2)
\(\displaystyle{ \left| A \right| = {2 \choose 2}}\)
prawdopodobienstwo wylosowania obu kul bialych wynosi :
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{\left| A \right| }{\left| \omega \right| }}\)
reszta analogicznie ...
jasne?